Problem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 sty 2025, 12:05

Wznowiłam w grudniu postępowanie w sprawie przyznanego dodatku mieszkaniowego, ponieważ osoba złożyła u nas w zeszłym roku wniosek o bon energetyczny i wyszło mi tam, że uzyskiwała inne dochody, których nie zgłosiła do mieszkaniówki (art. 7b ustawy).
Niestety po wznowieniu postępowania i wezwaniu wnioskodawcy do uzupełnienia dokumentów osoba się do mnie nie zgłosiła. Co w tym przypadku mogę zrobić>
Nie mogę sama wystąpić o te dochody do pracodawcy, bo nie pozwala mi na to ustawa. Jak zakończyć takie wznowienie? Zrobić przedłużenie terminu i czekać dalej? Czy orzec wtedy, że do zwrotu jest cały przyznany dodatek mieszkaniowy?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 03 sty 2025, 12:13

a te dochody co osoba miała...były akurat dochodem przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy i były wypłacone w tym konkretnym okresie 3 miesięcy?? do bonu energetycznego brano dochody z całego roku...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 03 sty 2025, 12:42

Tak, z ZUSU wyszło mi że ta osoba na przełomie ostatnich dwóch lat pozostawała w różnych zatrudnieniach i akurat było to w okresie 3 miesięcy do dwóch wniosków z dodatku mieszkaniowego.
Poza tym pobiera rentę socjalną i do mieszkaniówki wykazywała mi tylko dochody z tej renty. A że oprócz tego były jeszcze dochody z umów zlecenie to już nie zechciała powiedzieć.
Dlatego zrobiłam do nich wznowienia postępowania i wezwałam do poinformowania o wysokości dochodu... i cisza
Kattis
Referent

Napisano: 03 sty 2025, 12:48

W celu zweryfikowania informacji i danych zawartych w deklaracji, o której mowa w art. 7 ust. 1, gmina może przetwarzać dane osobowe i informacje dotyczące osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy, pozyskane w toku innych postępowań prowadzonych przez gminę lub jej jednostki organizacyjne.
tylko...uzyskano informacje właśnie w toku innych postępowań jednak potrzebny Ci dochód konkretny z 3 mies...zakład pracy nie jest jednostką podległą i nie udzielą takiej informacji raczej...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 03 sty 2025, 12:51

No właśnie, a wnioskodawca nie odpowiedział na moje wezwanie i takiego konkretnego dochodu mi nie dostarczył. Telefonów już nie odbiera. Z bonu energetycznego mam łączny dochód a nie wyszczególniony na miesiące.
I co teraz???
Termin mi leci. Zrobić przedłużenie terminu? Z jakiego powodu?
Uznać, że ze względu na brak informacji i błędnie podane dane we wniosku dodatek mieszkaniowy podlega zwrotowi? I to w podwójnej wysokości.... Sama nie wiem.
Kattis
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x