Do 30.09 przebywałam na zaległym urlopie. Od 1 października jestem na urlopie wychowawczym. Od kiedy przysługują mi świadczenia patrząc na dochód utracony. Od 1 października czy od 1 listopada?
Jeżeli dopiero po utracie dochodu Państwo się mieścicie to świadczenia należałoby przyznać od miesiąca następnego po miesiącu w którym nastąpiła utrata, czyli w tym przypadku od listopada.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
A jak się ma do tego ta informacja z OPSu:
Za dochód uważa się sumę przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu – z miesiąca, w którym wniosek został złożonym czyli tzw. miesiąca bieżącego, tego, w którym wpłynął wniosek o pomoc.
to o czym piszesz pochodzi z ustawy o pomocy społecznej i nie ma nic wspólnego z zasiłkami rodzinnymi, funduszem alimentacyjnym czy też świadczeniami wychowawczymi
Ja nie rozumiem tu 1 kwestii. Mam 3 przykłady. 1 mój. 2 koleżanek. wszystkie składaliśmy w październiku. Ja jako 1 nie mam decyzji pisemnej i jej nie dostanę w tym roku. Pozostałe dwie Panie mają pieniądze na koncie z wypłata łącznie za październik, a ja mam info telefoniczne, że ogólnie decyzja jest ale jeszcze nie wysłana i na pewno mam odmowę za październik... Dziwne... Co urząd, to obyczaj..