dochód uzyskany, utracony i nie zgłoszenie tego faktu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mariuszowiu
Praktykant
Zajmuję się:

dochód uzyskany, utracony i nie zgłoszenie tego faktu

Post autor: mariuszowiu »

Witam...mam taką sytuację...kobieta podjęła prace od 01.01.2017 r. i nie zgłosiła tego. W luźnej rozmowie przyznała, że pracowała, ale już nie pracuje od końca maja 2017 r. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Wszcząć postępowanie, a później ewentualnie nienależnie pobranie? Czy może nic?? Jestem nowa i proszę o wyrozumiałość :(
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: dochód uzyskany, utracony i nie zgłoszenie tego faktu

Post autor: Edysia185 »

niech ci dostarczy dokumenty umowa o prace zaswiadczenie o zarobkach netto za drugi miesiac. Jak przekracza dochód to od marca uchylenie. Świadectwo pracy i wniosek na pierwsze dziecko i przyznajesz od miesiąca złożenia wniosku. A od marca do maja będzie miała nienależnie pobrane.
mariuszowiu
Praktykant
Zajmuję się:

Tylko jak mi nie doniesie dokumentów to w zasadzie mam związane ręce, bo oficjalnie nic nie wiem. Za rok ( na okres 2018/2019) jak będzie składać wniosek to dochody wyjdą, ale dostarczy świadectwo pracy i tyle...
mariuszowiu
Praktykant
Zajmuję się:

Dzięki wielkie za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Jeżeli chodzi o NP, tom możesz żadać zwrotu okres wstecz. U nas teraz taki przypadek jest. Przez przypadek wyszlo, że Pan podjął pracę w czerwcu 2016 r. więc ma nienależnie pobrane od sierpnia 2016 do kwietnia 2017. Plus jeszcze zasiłki rodzinne za sierpień i wrzesień 2016, ponieważ na kolejny okres nie składał wniosku.
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Post autor: rysia »

nie doliczysz teraz to w przyszłości będziesz się wracał
ODPOWIEDZ