dochód uzyskany w 2014 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 lis 2015, 14:46

Członek rodziny rozpoczął działalność w roku bazowym poprzedzającym okres zasiłkowy, dokładnie 16.06.2014r. W sierpniu ubiegłego roku oświadczył, że w lipcu 2014r. nie uzyskał żadnego dochodu. Obecnie rodzina składa wniosek na nowy okres zasiłkowy i powstaje wątpliwość. Zastanawiam się na ile miesięcy powinnam podzielić dochód uzyskany przez tego pana z tytułu prowadzonej od 16.06.2014r. działalności: na 7 (bo tyle miesięcy 2014r. prowadził działalność), czy może powinnam wziąć oświadczenie tego Pana w ilu miesiącach osiągał dochód i na tyle też miesięcy podzielić uzyskany przez niego w 2014r. dochód?
Jak interpretować poniższy zapis ustawy o świadczeniach rodzinnych
Art. 5 ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, uzyskany w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten został osiągnięty,jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.

Chyba zwariuje......
elcia1

Napisano: 26 lis 2015, 16:38

podzieliłabym na 7 m-cy
bogusik

Napisano: 26 lis 2015, 17:06

bogusik pisze:podzieliłabym na 7 m-cy
mam identyczna sytuacje tylko działalnosc od stycznia 2014 r. i kobieta podjeła prace w lipcu 2015. nie wiem jak to teraz weryfikować czy sprawdzic ja pod kontem przekroczeń za cały 2014r. po w 2014 r. oswiadczyła mi zerowy dochód za luty czy tylko skupic sie na lipcowym zatrudnieniu (08/2015 dochód sprawdzic czy przekroczenie od wrzesnia)
mok

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x