rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 lis 2015, 9:04

rodzicielskie przysługuje jak mąż pracuje? czy dwie osoby muszą nie pracować żeby dostać rodzicielskie.
aab

Napisano: 27 lis 2015, 9:27

Nie muszą obie być bezrobotne. Obie nie mogą mieć prawa do macierzyńskiego lub pokrewnego świadczenia.
kon

Napisano: 27 lis 2015, 9:52

czyli wystarczy jak matka (głównie matka) jest osobą nie zatrudnioną
Zuzanka

Napisano: 27 lis 2015, 9:56

robimy wielkie hallo o 500 zł nowego rządu... a to rodzicielskie to też jest jedną wielką twopą starego rządu... !!!

wszystko w naszym kraju należy się dla tych bezrobotnych, często krętaczy!!! nic nie ma w naszym kraju dla porządnych ludzi, którzy uczciwie pracują, płacą podatki, starają się trzymać koniec z końcem... ich NIKT w naszym państwie nie wspiera. i oni chcą nazywać się prorodzinnym krajem?

dzieci będą się rodzić dla pieniędzy, a i tak status ekonomiczny tych rodzin nie podniesie się w górę, nie ustabilizuje się.... dalej będzie się pogłębiać bieda, ubóstwo, nieporadność opiekuńczo-wychowawcza.... dalej będą pić, używać, kombinować....

co to za polityka?! na pewno w dobrym kierunku to nie idzie
brak słów
hhh

Napisano: 27 lis 2015, 9:58

a co oznacza w takim razie to?
Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
3)jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opiek
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 lis 2015, 10:05

jeden z rodziców / a nie dwoje
a tak jak przy wychowawczym - w domciu malutkie zleconko może być - nie uniemożliwia opieki
...

Napisano: 27 lis 2015, 10:08

dla mnie to ten zapis brzmi, że jak jeden z rodziców pracuje to rodzicielskiego niet....
nie wgryzałem się jeszcze kompleksowo w te zmiany od stycznia ale zapis jest co najmniej dziwny
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 27 lis 2015, 10:08

Tom. pisze:a co oznacza w takim razie to?
Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
3)jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opiek
Tom. juz jestes gotowy do dyskusji ? :) wlasnie ten zwrot mnie kiedys
"zafascynowal" ale nikt nie chcial ze mna o tym jeszcze wtedy gadac na forum :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2015, 10:16

zaczynam się powoli zajmować stanem prawnym po 1 stycznia (przeczytałem ze dwa razy te nowe zapisy ;) ) i w sumie tylko to wzbudza wątpliwości, reszta wydaje się prosta
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 27 lis 2015, 10:37

zgadzam sie;) mnie bardzo niepokoi ten jeden z rodzicow niesprawujacy osobistej opieki...bezrobotne mamusie "posiadajace" pracujacych mezow lub tatusiow swojego dzieciatko juz prawie wydaly pieniadze, ktorych w styczniiu sie spodziewaja:) a dla mnie zapis ten brzmi tak ze przyznac swiadczenie moge tylko jesli oboje rodzice nie beda pracowac (przynajmniej nie tak zeby nie sprawowac osobistej opieki)...ale wydaje mi sie to jednak jakas glupot... i jestem w rozterce:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x