Jeśli ktoś prowadzi działalność na zasadach ogólnych od 2010 roku np, a w roku 2014 działalność była zawieszana na okres 6 miesięcy, to dochód dzielimy na 6 czy 12 ?
Praca jest zawieszana na okres zimowy. I chodzi o to, że jak dochód dzielę na 12 miesięcy to się łapią, a jak na okres gdy nie była zawieszona to dochód przekracza. Zawsze dzieliłam na 12 ale teraz mam wątpliwości.
Pan prowadzi działalność cały czas. Czasem ją zawiesza. Działalność jest na zasadach ogólnych. Jak dochód z 2014 roku dziele na 12 miesięcy to się łapią na pierwsze, a jeżeli na miesiące w których dochód był uzyskiwany, wtedy nie. Chcę być pewna jak to policzyć by było dobrze, bo wypłata ma iść z wyrównaniem od kwietnia na dwoje dzieci.
Może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię. Była bym wdzięczna.
dzielisz przez 12, bo jego dochod z dzialalnosci nie jest dochodem uzyskanym w roku bazowym,a tylko dochody uzyskane w roku bazowym dzielimy pzrez miesiace ich uzyskiwania...twoj facet dochod ten uzyskuje juz pzred rokiem bazowym i to ze zawiesil dzialalnosc nie spowodowalo,ze musialas mu te dochody utracic - bo nie byly utrata , wiec teraz nie wznawia dzialalnosci w ten sposob zeby liczyc,ze jest to uzysk dochodu, bo wznawia ja po zwyklym zawiesieniu a nie po zawieszeniu w zwiazku z opieka nad dzieckiem...kazdy dochod osiagniety w roku bazowym, ktory nie wpisuje sie w definicje dochodu uzyskanego ani utaconego - bierzesz pod uwage i dzielisz przez 12