Witam
Będę miała pierwszy zwrot,nienależne za grudzień, Pani wpłaci 14 lutego, jak to poprawnie zrobić w Sygnity?podpowiedzcie
Jeśli masz tylko 500 za miesiąc grudzień a spłata 14 lutego, trochę z głowy, więc może być niedokładnie i może w nieodpowiedniej kolejności :82gocha pisze:Witam
Będę miała pierwszy zwrot,nienależne za grudzień, Pani wpłaci 14 lutego, jak to poprawnie zrobić w Sygnity?podpowiedzcie
Gość pisze:Jeśli masz tylko 500 za miesiąc grudzień a spłata 14 lutego, trochę z głowy, więc może być niedokładnie i może w nieodpowiedniej kolejności :82gocha pisze:Witam
- zaznaczasz decyzję pierwotną - której dotyczy ten zwrot - u góry masz opcję "żądaj zwrotu". Otworzy się okno nowej decyzji. Tu uzupełniasz nr decyzji, dane świadczeniobiorcy, rodzaj świadczenia. Troszkę niżej wyświetla ci się proponowany okres nienależnych. Jeśli daty się nie zgadzają to ustaw ręcznie od 1 do 31 grudnia 2016.
- poniżej masz zakładki dotyczące należności - powinno być 500 zł. klikasz dodaj i powinno wskoczyć ci to świadczenie. Trzeba zaznaczyć opcję zwrotu w formie spłaty i wpisać datę planowanej spłaty czyli 14 luty 2017. Obok powinna być ikonka "plan spłaty" wejdź w to i utwórz automatycznie plan, sprawdź czy utworzył ci się prawidłowo. Poszukaj okienka "powiązania" - tu powinien wyświetlić się miesiąc grudzień 2016 i 500 zł.
- Jesli wszystkie kwoty i daty się zgadzają zaakceptuj by wrócić na główną stronę decyzji. Na dole powinna pokazać się należność do zwrotu, nad nią masz opcję "przelicz odsetki" ustaw tu datę spłaty 14 luty i kliknij przelicz. System wyliczy ci odsetki do spłaty. Pojawi ci się wiersz pod główną należnością najedź na nią i obok powinien być "plan spłaty" - tu też musisz utworzyć plan spłaty i zaznaczyć "w formie spłaty"
z pamięcią bywa różnie, ale mniej więcej tak to wygląda, możesz jeszcze zajrzeć do podręcznika sygnity do działu z NP. Tam to jest również opisane. powodzenia
"Kobitka" ci wskakuje, bo ma jakies SW do wypłaty? Decyzja SW uchylona? Jak będzie zwracała NP?MOp pisze:Ja mam podobny problem, zrobiłam wszystko wg wskazówki, zatwierdziłam tą decyzję i po utworzeniu listy wypłat na m-c luty, kobitka normalnie mi wskakuje na listę tylko ma świadczenie pomniejszone o odsetki, a przecież nie powinna mieć nic do wypłaty