dochód z działalności na ryczałcie uzysk - wypowiedzcie się - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 kwie 2021, 10:32

mam taką sytuację, działalność na ryczałcie od listopada 2019 r. ( czyli uzysk w roku bazowym) 75 800 przychodu, stawka 5,5 %, czyli dochód 8 638, 79 zł. I wg mnie dzielę to po prostu na 2 skoro uzyskane w 2 miesiące. i u mnie przez to wychodzi odmowa.
ale, że ja jestem organem właściwym od grudnia a za listopad 2019 r. UW. i dziś z urzęduu przychodzi mi przyznanie za listopad. W pierwszej chwili jak zaczełam analizowac to pomyślałam , że może z art. 5 ust. 7a jakoś zastosowali " W przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia, przez ministra właściwego do spraw rodziny w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” w terminie do dnia 1 sierpnia każdego roku."
Ale nie podali go w podstawie decyzji, podali ust 1. 8 i 9 z art. 5.
Jak wg Was powinno być to wyliczone?
w system wprowadziłam że to taki przychód uzyskany od listopada do grudnia i sam mi tak wyliczył. nie wydaje mi się, żeby miał być dzielony na 12 i mnożony przez 2 jak dochód nieopodatkowany.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 13 kwie 2021, 10:48

(8 638,79 : 12) x 2 = dochód uzyskany w roku bazowym.
Przeczytaj nawet w tabeli masz napisane, że te 8 638,79 zł to jest dochód roczny a ty masz ustalić dochody za listopad i grudzień czyli faktyczną liczbę miesięcy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 kwie 2021, 11:05

no ok ale jak to wprowadzić w sygnity skoro tam mam do wpisania przychód i tylko od kiedy do kiedy dochód ? nie ma jak przy gospodarstwie rolnym że przez ile miesięcy ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 13 kwie 2021, 11:15

Nie wiem nie pracuje na Sygnity.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 kwie 2021, 12:56

no dobra ale to jest dochód za 2019 rok tyle że uzyskany przez dwa miesiące to nie rozumiem skąd pomysł żeby go dzielić na 12 skoro nie był uzyskiwany przez 12 miesięcy tylko przez dwa
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 13 kwie 2021, 13:41

też mi się wydaje to nielogiczne bo on prze te 2 miesiące osiągnął taki dochód a nie cały rok.bo gdyby na tym samym poziomie miał dochodu cały rok to by dużo wiecej zarobił. nie rozumiem kompletnie jakie ma zastosowanie ten ust. 7a, przy polu jest to samo ale z pola nie ma uzysku więc zawsze jest na 12, a z działalności uzysk jest.

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x