mam taką sytuację, działalność na ryczałcie od listopada 2019 r. ( czyli uzysk w roku bazowym) 75 800 przychodu, stawka 5,5 %, czyli dochód 8 638, 79 zł. I wg mnie dzielę to po prostu na 2 skoro uzyskane w 2 miesiące. i u mnie przez to wychodzi odmowa.
ale, że ja jestem organem właściwym od grudnia a za listopad 2019 r. UW. i dziś z urzęduu przychodzi mi przyznanie za listopad. W pierwszej chwili jak zaczełam analizowac to pomyślałam , że może z art. 5 ust. 7a jakoś zastosowali " W przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia, przez ministra właściwego do spraw rodziny w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” w terminie do dnia 1 sierpnia każdego roku."
Ale nie podali go w podstawie decyzji, podali ust 1. 8 i 9 z art. 5.
Jak wg Was powinno być to wyliczone?
w system wprowadziłam że to taki przychód uzyskany od listopada do grudnia i sam mi tak wyliczył. nie wydaje mi się, żeby miał być dzielony na 12 i mnożony przez 2 jak dochód nieopodatkowany.