Dochód z działalności - strata - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 cze 2022, 7:10

Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie tego jak Państwo liczą dochód z działalności gospodarczej rozliczanej an zasadach ogólnych. Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu. Jaka jest u Państwa praktyka? Jeśli w jakimś miesiącu jest strata to liczą Państwo ten miesiąc jak 0 zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Peppa
Stażysta
Od: 19 lip 2021, 12:42
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 cze 2022, 8:21

Peppa pisze:
24 cze 2022, 7:10
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie tego jak Państwo liczą dochód z działalności gospodarczej rozliczanej an zasadach ogólnych. Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu. Jaka jest u Państwa praktyka? Jeśli w jakimś miesiącu jest strata to liczą Państwo ten miesiąc jak 0 zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
każdy miesiąc oddzielnie liczony dochód...więc jeżeli w jednym miesiącu jest strata liczymy dochód 0,00 zł natomiast jeśli kolejne dwa miesiące był dochód...liczymy to jako dochód...straty nie odejmujemy od reszty dochodu
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 24 cze 2022, 9:14

każdy miesiąc oddzielnie liczony dochód...więc jeżeli w jednym miesiącu jest strata liczymy dochód 0,00 zł natomiast jeśli kolejne dwa miesiące był dochód...liczymy to jako dochód...straty nie odejmujemy od reszty dochodu
dokładnie tak
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 24 cze 2022, 9:16

Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu.
uważać sobie może co tylko chce, najlepszym rozwiązaniem dla niego będzie złożenie odwołania - wtedy już SKO rozwieje jego wątpliwości ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 24 cze 2022, 9:44

brodafix pisze:
24 cze 2022, 9:16
Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu.
uważać sobie może co tylko chce, najlepszym rozwiązaniem dla niego będzie złożenie odwołania - wtedy już SKO rozwieje jego wątpliwości ;)
dokładnie :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 24 cze 2022, 10:06

Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie petentka planuje złożyć odwołanie. Tylko jak pomyślę ile czasu spędzę ustosunkowując się do jej odwołania to trochę szkoda mi czasu;)
Peppa
Stażysta

Napisano: 24 cze 2022, 11:20

Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie petentka planuje złożyć odwołanie. Tylko jak pomyślę ile czasu spędzę ustosunkowując się do jej odwołania to trochę szkoda mi czasu;)
ale w jaki sposó chcesz się ustosunkowywać ? :shock:
nie wystarczy w piśmie przewodnim do akt które będziesz przekazywać do SKO zawrzeć krótkie:

Po ponownym przeanalizowaniu akt sprawy nie znaleziono podstaw do zastosowania art. 132 Kpa. Decyzja bowiem w niniejszej sprawie została wydana na podstawie obowiązujących przepisów tzn. ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o dodatkach mieszkaniowych (t.j. Dz. U. z 2021r. poz. 2021) oraz przedłożonych przez Stronę dokumentów w przedmiocie dochodów i wydatków na mieszkanie. Ustalenie prawa do dodatku mieszkaniowego jest uzależnione od spełnienia szeregu przesłanek określonych przepisami wyżej cytowanej ustawy. Procedura obliczania dodatku ma charakter sformalizowany i organ orzekający nie ma podstaw do odstępowania w tej materii od wyraźnych regulacji wyznaczonych przez Ustawodawcę.
Decyzje w sprawach dodatków mieszkaniowych nie są decyzjami uznaniowymi. Przepisy, które stanowią podstawę materialną do wydania decyzji, to przepisy bezwzględnie obowiązujące i nie pozwalające na żadną swobodę decyzyjną ani uznanie administracyjne.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 24 cze 2022, 12:29

Pracuję krótko w DM, na razie miałam jedno odwołanie i napisałam wypaśne uzasadnienie;)
Podpytam przy okazji jaka jest u Państwa praktyka, czy z aneksu zaliczają Państwo do wydatków:
-energia elektryczna - część wspólna (wg mnie tak jak jest na klatce etc.)
-opłaty za monitoring?
Peppa
Stażysta

Napisano: 24 cze 2022, 13:05

myślę, że energia elektryczna na klatce schodowej będzie wydatkiem, a monitoring już nie
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x