dochód z działanosci?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Ani
Referent
Zajmuję się: Kdr
Kontakt:

dochód z działanosci?

Post autor: Ani »

Jak liczycie dochod z ryczałtu??
Zaswiadczenie z US za 3misieace?
Agnieszka@
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, pomoc społeczna i zamówienia publiczne
Kontakt:

Re: dochód z działanosci?

Post autor: Agnieszka@ »

Wydaje mi się, że urząd skarbowy wydaje tylko informację o rocznym dochodzie, na podstawie rozliczenia z PIT-u za cały rok. W mojej ocenie nie dostaniemy z US dochodu z 3 ostatnich miesięcy 2021 r,. ponieważ PIT za ten rok będzie składany w 2022 r.
Ani
Referent
Kontakt:

To rozumiem ze ludzie oswiadcza ze np. w miesiacu:
kwietniu - dochod tyle
maj - dochod tyle
czerwiec - dochod tyle

I co dalej robicie zeby obliczyc ten własciwy??
Agnieszka@
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, pomoc społeczna i zamówienia publiczne
Kontakt:

Post autor: Agnieszka@ »

Dobre pytanie na szkolenie. Jeszcze nie wiem jaki dochód ma być na zaświadczeniu, czy roczny ? W dalszej kolejności, patrzymy na % prowadzenia działalności na ryczałcie, szukamy odpowiedniej tabelki z obwieszczenia i spisujemy kwotę z odpowiednich widełek z obwieszczenia i ta kwota będzie stanowił nasz dochód.
kryops
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: kryops »

Przecież ustawa tym razem mówi o tym wyraźnie:
"W przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 2020r. poz.1905, 2123 i 2320) przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny..."
Ani
Referent
Kontakt:

kryops pisze:Przecież ustawa tym razem mówi o tym wyraźnie:
"W przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 2020r. poz.1905, 2123 i 2320) przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny..."

Czyli bierzemy dochód roczny???
Nie 3miesiace ktore nas intersuja?
mag027
Referent
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
Kontakt:

Post autor: mag027 »

To w końcu jak? Jak teraz ktoś przyjdzie złożyć wniosek o DM to przynosi mi dochody za czerwiec, maj i kwiecień i je porównuję do tabelki z rozporządzenia? Pod odpowiedzialnością karną pisze na oświadczeniu stawkę procentową? Czy też przynosi mi z US zaświadczenie za 2020 r. i ja to porównuję do tabelki z obwieszczenia ministra?
mag027
Referent
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
Kontakt:

Post autor: mag027 »

Ktoś coś? Bo ja nadal nie wiem.
ope123
Stażysta
Zajmuję się: DM.DE
Kontakt:

Post autor: ope123 »

rozmawiałam na ten ten temat z radcą prawnym i w przypadku karty podatkowej wnioskodawcy zazwyczaj mają decyzje na dany rok tj 2021 o wysokości stawki.
Okazują się wtedy taką decyzją lub zaswiadczeniem o stawce na rok 2021 i stosownie do obwieszczenia - tabelek stawka, która płaci miesięcznie x 12 m-cy i w tabeli wyszukać musi zgodnie z widełkami jaki dochód roczny temu odpowiada, wtedy dzielimy na 12 i x 3 m-ce. My nie możemy bazować na zaświadczeniach za 2019 , czy 2020, bo dm obejmują okres 3 miesięcy poprzedzające miesiąc złożenia wniosku, a nie jak w SW rodzinnych 2019 r.
W przypadku ryczałtu wydaję mi się ,że podobnie, wnioskodawca musi ustalić jaki % stawki płaci i jaki był jego przychod w 3 ostatnich miesiącach.
np przychod z 3 miesięcy 8.000 zł
stawka podatku 5,5 %
i wtedy sprowadzamy do wspólnego mianownika, ponieważ mamy podany dochód z 3 miesięcy, a w tabeli jest roczny (12mcy/4 kwartałyx8.000=32.000

W tabeli przychod roczny mieszczący się w widełkach 32000 to roczny dochód 2619,36/12x3

czy ktoś z Was jest tego samego zdania?
awkor
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, FA
Kontakt:

Post autor: awkor »

zaświadczenie z US za 2019 r. ( tak stanowi ustawa o dm). Z zaświadczenia za 2019 będzie stawka i przychód. Odnosimy się do tabeli. I tam jest nasz dochód za 12 msc. Dzielimy go na 12 i mnożymy przez 3 msc( bo nas ten okres , tych 3 msc. interesuje. I to jest nasz dochód, który wpisuje do deklaracji. Pod koniec lipca będzie nowe Obwieszczenie za 2020 r. i wtedy do 2020 będziemy się odnosić. Tak uważam.
ODPOWIEDZ