dochód z emerytury - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 lis 2024, 11:43

Czy do obliczenia dochodu z emerytury jest konieczne dostarczenie do wniosku jakichś dokumentów? Mam sytuację, że Pan nie ma decyzji, nie ma odcinków i zaświadczenia z zusu też nie ma możliwości dostarczenia. Czy zgodnie z ustawą kwota na deklaracji wystarczy? I czy odliczamy w przypadku emerytury potrącenia komornicze alimentacyjne? Bo ja już się pogubiłam co odliczamy, a co nie.
dszczotka
Stażysta
Od: 29 mar 2023, 14:11
Zajmuję się: FA, KDR, DM

Napisano: 29 lis 2024, 12:50

Deklaracja jest dokumentem wypełnianym pod odpowiedzialnościa karną, wiec dodatkowy dokument nie jest potrzebny. Zależy kto jaką ma praktykę. Ja nie zbieram takich dokumentów (chyba, ze mam jakieś wątlipowości).
Jeśli ma potrącenia komornicze alimentacyjne, to należy zażądać zaświadczenie od komornika. Odliczasz alimenty zapłacone w 3 ost. miesiącach ale tylko tą kwotę, która przekazywana jest wierzycielowi.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 lis 2024, 13:51

Ja biore albo zaswiadczenie albo decyzję...ostatnio koles mi odliczał komornika ...bo wpisywał to co ma do wypłaty...a wiadomo, że to róznie może byc :roll:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 29 lis 2024, 14:38

:-) pisze:
29 lis 2024, 13:51
Ja biore albo zaswiadczenie albo decyzję...ostatnio koles mi odliczał komornika ...bo wpisywał to co ma do wypłaty...a wiadomo, że to róznie może byc :roll:
Tak, jak wspomniałam, deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną. Wnioskodawca bierze na siebie obowiązek podania prawidłowego dochodu. Policzysz za niego a później powie Ci, ze źle policzyłeś.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 lis 2024, 16:20

tak ...ale gdy jest zaświadczenie czy decyzja to jest na podstawie czego policzyć dany dochod..gdy wnioskodawca wpisuje co chce....cóż...oni raczej nie boją się tego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną :cry:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x