opłacane śmieci z dodatku przez urząd - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lis 2024, 13:56

Hej. Czy ktokolwiek z Was z dodatku przekazuje na konto urzędu za śmieci? od lat dm (o ile jest wyższy niż czynsz dla zarządcy) przekazywany jest też na śmieci. Dm są rozpatrywane w urzędzie gminy. Przejęłam dm i dla własnego bezpieczeństwa stworzyłam oświadczenia i zaznaczają mi czy chcą ryczałt na zakup opału przekazać na śmieci czy na konto, czy w kasie odebrać. Teraz się zastanawiam czy takie opłacone przez nas, jakby nie było, śmieci powinnam wliczać do wydatków?
KlaudiaGmina
Praktykant
Od: 12 kwie 2023, 13:15
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 26 lis 2024, 14:32

śmieci są wydatkiem
ale...dodatek przelewasz na konto zarządcy bądź osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny
Jeżeli ryczałt na opał wypłacasz wnioskodawcy to do kasy a on niech sam opłaca śmieci ...raczej to kwota jest inna niż za śmieci więc ja to bym w to nie brnęła. Prowadzę dodatki w urzedzie miasta i nigdy nie wpadłam na ten pomysł :) U nas jeśli jest zarządca (mieszkanie w bloku) za śmieci też płaci wnioskodawca do zarządcy. U mnie podpisują oświadczenie, by ryczałt na opał przekazać wraz z dodatkiem mieszkaniowym przelewać na konto zarządcy i całość przelewam do zarządcy nie bawiąc sie w takie wypłaty :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 26 lis 2024, 15:05

U nas jest takie rozwiązanie, bo jest problem z egzekwowaniem opłat za śmieci. Odbierają w kasie i nie wpłacają na śmieci. Potem wiadomo postępowania komornicze, ale są umorzenia bo nie ma z czego ściągnąć. I wymyślili, żeby nie dawać ludziom do ręki opłacając za nich śmieci - dotyczy w większości naszych mieszkań z ZGK. W oświadczeniu mam jeszcze pozycję przekazania na konto zarządcy na poczet tych wszystkich opłat, czyli woda, ogrzewanie (jak jest) i śmieci , ale to właśnie dotyczy wspólnot (bloki). Jak dla mnie nie powinniśmy tych śmieci w ogóle za nich spłacać, ale... przecież tyle lat tak było i było dobrze :o
KlaudiaGmina
Praktykant
Od: 12 kwie 2023, 13:15
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 26 lis 2024, 15:26

Art. 8. [Wypłata dodatku mieszkaniowego]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.
2. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się w całości do rąk osoby będącej właścicielem domu jednorodzinnego w terminie, o którym mowa w ust. 1.
3. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.

z komentarza w lex:
Reasumując, zgodnie z art. 6a ust. 3 u.d.m ., kwota ryczałtu na zakup opału jest częścią dodatku mieszkaniowego, która jest wypłacana wnioskodawcy. Choć przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych nie wykluczają możliwości wypłaty tego ryczałtu zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, to jednak zdaniem autora, zasadniczo ryczałt ten powinien zostać wypłacony bezpośrednio do rąk wnioskodawcy. Celem tego ryczałtu jest bowiem umożliwienie osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego samodzielnego zapewnienia dostarczenia do mieszkania określonego medium.
ale...może jeśli masz oświadczenie wnioskodawcy by ryczałt szedł na opłatę za śmieci....to moooooże... :roll:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x