dochód z pomocy przy zbiorach zgłoszony po wydaniu decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 cze 2023, 12:03

Hej może ktoś podpowie bo ręce opadają i pustka w głowie. Pani w poniedziałek miała wydaną dec. na z.r. Spełnione kryterium, ZUS przepuszczony nawet do przodu. I dziś zadowolona przychodzi i przynosi umowę o pomocy przy zbiorach zawartą od stycznia 2023 do końca czerwca 2023. Dochodu jeszcze nie znam ale prawdopodobnie zasiłki jej nie będą przysługiwać albo zł.za zł. Najgorsze ,że decyzja z 12.06 z wypłatą od maja(wyrównanie). Nie uchylę od maja bo nie mogę wstecz. Może ktoś poradzi jak to ugryźć. Czy wpłacić całość ( wchodzi tu też dod. z tyt. urodzenia dziecka)i zobowiązać ewentualnie do zwrotu? Bierzecie uzysk z umowy o pomocy przy zbiorach traktując to jako inna pracę zarobkową z katalogu dochodu uzyskanego
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 12:37

Wznowienie postępowania. W dniu wydania decyzji organ nie był w posiadaniu tej informacji. Patrz art. 147, art. 145, art. 150 i art. 151 KPA.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 14 cze 2023, 12:58

A czemu nie normalnie uchylic decyzje? A co robisz gdy masz każdą inna sytuacje zgloszenia dochodu po wydaniu decyzji? uchylasz. Wiec bez róznicy czy to tydzien po wydaniu dezyzji czy 2 miesiace po wydaniu decyzji wg mnie. Piszesz ze swiadczenia nie przysługuja od maja i tyle.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 14 cze 2023, 13:02

Tak tylko świadczenie przyznane od maja a uchylić mogę dopiero od czerwca, chodzi mi o maj nie cofnę się wstecz
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 13:12

Chociaż masz może rację spróbuje w systemie czy pójdzie uchylenie z niezrealizowanymi wypłatami z maja
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 13:35

Edysia185 pisze:
14 cze 2023, 12:37
Wznowienie postępowania. W dniu wydania decyzji organ nie był w posiadaniu tej informacji. Patrz art. 147, art. 145, art. 150 i art. 151 KPA.
Dziękuję
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 15:06

Zacząć musisz od zaświadczenia o dochodzie, żeby wiedzieć, czy z pracy przy zbiorach da się wyżyć :D , a potem myśleć co zrobić dalej.
Wznowienie postępowania lub uchylenie decyzji dotyczy decyzji ostatecznych, a ta pewnie jeszcze taką nie jest, chyba że odstąpiłaś od uzasadnienia.
Jeśli decyzja nie jest ostateczna, a przekroczy dochód, to wstrzymaj wypłatę (po prostu nie wypłacaj), poczekaj, aż decyzja stanie się ostateczna i ją uchyl na podstawie art. 32 (ustawa wyprzedza Kpa)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 15:46

ab83 pisze:
14 cze 2023, 13:02
Tak tylko świadczenie przyznane od maja a uchylić mogę dopiero od czerwca, chodzi mi o maj nie cofnę się wstecz
Nie rozumiem, czyli jak masz przyznane świadczenie i np po 5 miesiacach dowiesz sie ze ktos pracuje od dawna i ci nie zglosil od razu to tez mu nie uchylasz decyzji? No uchylasz, nawet jesli nie wstecz tylko od biezacego miesiaca odkad masz wiedze, to przeciez piszesz od kiedy przekracza dochód i swiadczenia mu nie przysługują nawet jesli to kilka miesiecy do tyłu. Dla mnie to jet taka sama sytuacja, bo nie ma różnicy ile dni od decyzji mozesz ją uchlylic, czy 14 czy 30 czy 120.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 15 cze 2023, 7:56

noteev pisze:Zacząć musisz od zaświadczenia o dochodzie, żeby wiedzieć, czy z pracy przy zbiorach da się wyżyć :D , a potem myśleć co zrobić dalej.
Wznowienie postępowania lub uchylenie decyzji dotyczy decyzji ostatecznych, a ta pewnie jeszcze taką nie jest, chyba że odstąpiłaś od uzasadnienia.
Jeśli decyzja nie jest ostateczna, a przekroczy dochód, to wstrzymaj wypłatę (po prostu nie wypłacaj), poczekaj, aż decyzja stanie się ostateczna i ją uchyl na podstawie art. 32 (ustawa wyprzedza Kpa)
Dokładnie ale z tego co wiem to może być przekroczenie i juz się martwię.
kalina.malina pisze:
ab83 pisze:
14 cze 2023, 13:02
Nie rozumiem, czyli jak masz przyznane świadczenie i np po 5 miesiacach dowiesz sie ze ktos pracuje od dawna i ci nie zglosil od razu to tez mu nie uchylasz decyzji? No uchylasz, nawet jesli nie wstecz tylko od biezacego miesiaca odkad masz wiedze, to przeciez piszesz od kiedy przekracza dochód i swiadczenia mu nie przysługują nawet jesli to kilka miesiecy do tyłu. Dla mnie to jet taka sama sytuacja, bo nie ma różnicy ile dni od decyzji mozesz ją uchlylic, czy 14 czy 30 czy 120.
Masz rację, zaćmienie, faktycznie tak robię tylko nie miałam akurat takiej sytuacji, ze mam nie wypłacone świadczenia wstecz i do uchylenia decyzja dopiero co wydana
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x