Nie rozumiem, czyli jak masz przyznane świadczenie i np po 5 miesiacach dowiesz sie ze ktos pracuje od dawna i ci nie zglosil od razu to tez mu nie uchylasz decyzji? No uchylasz, nawet jesli nie wstecz tylko od biezacego miesiaca odkad masz wiedze, to przeciez piszesz od kiedy przekracza dochód i swiadczenia mu nie przysługują nawet jesli to kilka miesiecy do tyłu. Dla mnie to jet taka sama sytuacja, bo nie ma różnicy ile dni od decyzji mozesz ją uchlylic, czy 14 czy 30 czy 120.
Dokładnie ale z tego co wiem to może być przekroczenie i juz się martwię.noteev pisze:Zacząć musisz od zaświadczenia o dochodzie, żeby wiedzieć, czy z pracy przy zbiorach da się wyżyć, a potem myśleć co zrobić dalej.
Wznowienie postępowania lub uchylenie decyzji dotyczy decyzji ostatecznych, a ta pewnie jeszcze taką nie jest, chyba że odstąpiłaś od uzasadnienia.
Jeśli decyzja nie jest ostateczna, a przekroczy dochód, to wstrzymaj wypłatę (po prostu nie wypłacaj), poczekaj, aż decyzja stanie się ostateczna i ją uchyl na podstawie art. 32 (ustawa wyprzedza Kpa)
Masz rację, zaćmienie, faktycznie tak robię tylko nie miałam akurat takiej sytuacji, ze mam nie wypłacone świadczenia wstecz i do uchylenia decyzja dopiero co wydanakalina.malina pisze:Nie rozumiem, czyli jak masz przyznane świadczenie i np po 5 miesiacach dowiesz sie ze ktos pracuje od dawna i ci nie zglosil od razu to tez mu nie uchylasz decyzji? No uchylasz, nawet jesli nie wstecz tylko od biezacego miesiaca odkad masz wiedze, to przeciez piszesz od kiedy przekracza dochód i swiadczenia mu nie przysługują nawet jesli to kilka miesiecy do tyłu. Dla mnie to jet taka sama sytuacja, bo nie ma różnicy ile dni od decyzji mozesz ją uchlylic, czy 14 czy 30 czy 120.