Problem- Zaświadczenie Czyste Powietrze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 cze 2023, 13:07

Kochani proszę Was o podpowiedź co zrobić w danej sytuacji. :?
Pani składa wniosek o wydanie zaświadczenia do Czystego powietrza. We wniosku wpisuje siebie i syna, nie wpisuje męża oświadczając, że nie mieszkają razem i nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego. (Przyjmujecie takie wnioski ???) Do tego okazuje się, że w 2021 roku państwo rozliczyli się razem z US. Jest wspólny podatek. Jak wyliczyć dochód? Co robić w takiej sytuacji?
Będę wdzięczna za podpowiedź jak postąpić, bo w naszej gminie coraz więcej takich cwaniaków :?
Pozdrawiam
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 14 cze 2023, 14:27

Niech Ci na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną oświadczy, że z mężem nie mieszka albo przedstawi dokument o rozdzielności majątkowej.
kala2
Stażysta
Od: 20 kwie 2022, 10:22
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 cze 2023, 7:56

Takie oświadczenie mi właśnie napisała, tylko nie wiem jak ja mam wyliczyć dochód skoro rozliczyli się razem i jest wspólny podatek :?
KatarzynaZabka
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 15 cze 2023, 8:48

Nie masz zupełnie uprawnień, żeby zaglądać ludziom do mieszkania i sypialni ;) Oświadczyła, że gospodarstwo domowe prowadzi sama z dzieckiem, to tak jest i tyle.
Żeby wyliczyć poprawnie jej dochód musisz wziąć od niej wspólny PIT za 2021.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2023, 8:56

noteev pisze:Nie masz zupełnie uprawnień, żeby zaglądać ludziom do mieszkania i sypialni ;) Oświadczyła, że gospodarstwo domowe prowadzi sama z dzieckiem, to tak jest i tyle.
(edit)
Nie zamierzam :D Tylko zastanawiam się jak rozbić podatek małżonków, żeby wyliczyć dochód ;) Mam tylko dochód wnioskodawcy i podatek wspólny małżonków a Urząd Skarbowy odpisał że "brak możliwości wykazania podatku należnego przypadającego na podatnika, który rozliczył się wspólnie z małżonkiem" :? Czy w takim razie wnioskodawca ma mi na oświadczeniu go wykazać?
KatarzynaZabka
Stażysta

Napisano: 15 cze 2023, 8:57

Żeby wyliczyć poprawnie jej dochód musisz wziąć od niej wspólny PIT za 2021.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2023, 9:05

noteev pisze:Żeby wyliczyć poprawnie jej dochód musisz wziąć od niej wspólny PIT za 2021.
Tak też zrobię :) Dziękuję
KatarzynaZabka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x