Dochód z ryczałtu - dokument potwierdzający - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 lis 2020, 22:24

Witam, założyłam działalność gospodarczą i doniosłam do MOPS oświadczenie o wysokości dochodu uzyskanego za drugi miesiąc. Pani zażyczyła sobie jednak wysokość przychodu i stawkę opodatkowania. Na jakiej podstawie obecnie obliczany jest dochód uzyskany z działalności ryczałtowej? Pani przyjmująca dokumenty była na zastępstwie i nie umiała mi wyjaśnić.
Anettaa
Praktykant
Od: 30 lis 2020, 22:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 01 gru 2020, 17:25

Jeżeli założyła Pani działalność w 2019 r. to wtedy wymagane jest zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości i formie opłaconego podatku (karta podatkowa lub ryczał). Ośrodki mają dostęp tylko do rozliczeń jak działalność gosp. jest prowadzona na zasadach ogólnych, inny nie są ośrodkom udostępniane. Dochód z działalności ryczałtowej lub na karcie wylicza się na podstawie obwieszczenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 lipca 2020 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2019 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0200000667
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 02 gru 2020, 9:20

okej, ale Pani napisała, że miała przynieść uzysk za drugi miesiąc, a nie dochód z 2019r. (więc zakładam, że jednak działalność założona w 2020r.), więc jak najbardziej na oświadczeniu pracownik powinien to przyjąć

natomiast jeżeli działalność jest od 2019r. to jak wyżej zaświadczenie ze skarbówki
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 02 gru 2020, 12:49

Działalność założyłam we wrześniu, doniosłam oświadczenie za październik i podobno jest złe - nie ważny jest dochód, tylko przychód. Zdziwiłam się, ponieważ w rodzinie miałam podobny przypadek i nikt przychodu nie żądał, szwagier złożył oświadczenie o dochodzie. Stwierdziłam, że zapytam tutaj, być może coś w przepisach się zmieniło lub dokumenty są wymagane różne w zależności od MOPSu?
Anettaa
Praktykant
Od: 30 lis 2020, 22:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 gru 2020, 16:29

Jak założyła Pani działalność we wrześniu 2020 r. to potrzebny jest dochód za październik. W naszym ops również wystarczy oświadczenie zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 27 lipca 2017 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych
§ 5 lip. i) dokument, w tym oświadczenie, określający datę uzyskania dochodu oraz wysokość i rodzaj dochodu uzyskanego przez członka rodziny za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.

Na razie złożyła Pani prawidłowe dokumenty więc do póki nikt się nie skontaktuje czy nie wyśle wezwania to jest OK :) A osoba na zastępstwie mogła tego nie wiedzieć, bo faktycznie tych wytycznych jest dużo dla osób niezwiązanych z świadczeniami :)
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem