Co mam zrobić w przypadku gdy osoba teraz składa wniosek o rodzinne 2014/2015 dochody za 2013 ma na zaświadczeniu dochód uzyskany za granicą na dzień dzisiejszy jest w Polsce nie pracuje już za granicą przyniósł mi zaświadczenie z bezrobocia, że jest zarejestrowany jako bezrobotny w Polsce ale nie ma żadnych dokumentów o utracie zatrudnienia z zagranicy tzn. świadectwa pracy z zagranicy napisał oświadczenie że tam utracil pracę ale nie wiem czy to wystarczy żeby nie liczyć mu tego dochodu z zagranicy za 2013r
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ja podaję mu do przeczytania , wypełnienia dochodów z zagranicy i podpisania oświadczenia o dochodach uzyskanych poza granicami kraju lub w kraju takie uniwersalne w pewnym stopniu gościa druk stawia na baczność i zastanawia się co ma tam wpisać , zazwyczaj petent zabiera je ze soba na konsultacje z rodziną i przychodzi z nim na drugi dzień.
Ja niżej podpisany/a: .............................................................................................................................................
(imiona i nazwiska pełnoletnich członków rodziny)
zamieszkały/a ........................................................................................................................................................
uprzedzony/a o odpowiedzialności karnej z art. 233 § 1 Kodeksu Karnego za zeznanie nieprawdy²,
oświadczam co następuje:
1. W 20...... roku nie uzyskałem/am w Polsce oraz za granicą Rzeczypospolitej Polskiej żadnych innych
dochodów poza tymi, które przedstawiłem/am w załączniku do wniosku o świadczenia rodzinne.
2. Po upływie 20....... uzyskałem/am / nie uzyskałem/am³ w Polsce oraz za granicą Rzeczypospolitej
Polskiej dochodu z powodu:
- zakończenia urlopu wychowawczego,
- uzyskania prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium
- uzyskania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej (z wyłączeniem pracy na podstawie umowy o dzieło),
- uzyskania zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty,
renty rodzinnej lub renty socjalnej ( z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem
lub dzierżawą gospodarstwa rolnego),
- rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej,
- uzyskania zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego,
przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
3. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w zakresie objętym ustawą o świadczeniach
rodzinnych.
...............................................................................................................................................................
(podpis osób oświadczających)
¹ Dotyczy pełnoletnich członków rodziny.
² Kto składając zeznania mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub innym postępowaniu prowadzonym na
podstawie ustawy zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
³ Niepotrzebne skreślić, a w razie uzyskania dochodu zakreślić właściwy powód.
POUCZENIE
1. Wyplata świadczeń następuje w jednej z dwóch do wyboru form: - gotówkowej w kasie banku , lub przelewem na
wskazany numer konta bankowego. W terminach określonych odrębnym harmonogramem, który w razie wyboru tej
formy zostanie dołączony do decyzji przyznającej świadczenia rodzinne.
2. W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na
prawo do świadczeń rodzinnych (np.: zmiana miejsca zamieszkania, podjęcia przez członka rodziny pracy za granicą,
ukończenia przez dziecko 25 roku życia, przerwania przez dziecko nauki i inne) wnioskodawca jest zobowiązany do
niezwłocznego powiadomienia o tym fakcie organu wypacającego świadczenia rodzinne.
3. W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży wniosek
wraz z dokumentami do dn. 30 września, ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata świadczeń
przysługujących za miesiąc listopad następuje do dnia 30 listopada. W przypadku, gdy osoba ubiegająca
się o świadczenie rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia
1 października do dnia 30 listopada, ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz wyplata świadczeń przysługujących
za miesiąc listopad następuje do dnia 31 grudnia.
4. Zgodnie z art. 10 § 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego strona ma prawo do czynnego
udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji ma możliwość wypowiedzenia się co
do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
5. W myśl art. 73 Kodeksu Postępowania Administracyjnego strona ma prawo wglądu w akta sprawy sporządzania z nich
notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania . Powyższe czynności
dokonywane są w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
6. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych
odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
7. W przypadku pism w formie dokumentu elektronicznego wnoszonych do organu administracji
publicznej lub przez niego doręczanych organ może zapewnić stronie dostęp do nich w swoim
systemie teleinformatycznym, po identyfikacji strony w sposób określony w przepisach ustawy z
dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
8. Wglądu do akt można dokonywać w godzinach pracy Ośrodka Pomocy Społecznej lub Urzędu.
..............................................................................................................
(data i podpis osoby ubiegającej się o świadczenia rodzinne)
jeżeli w 2013 r. pracował zagranicą i tam się rozliczał, obecnie od lutego 2015 r. jest zarejestrowany w PUP to czy uzyskany dochód z zagranicy w 2013 musi wpisac w oświadczeniu nr 7 czy wystarczy jak napisze na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karna ile zarobił w 2013 r.