dochód ze sprzedazy domu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 cze 2015, 10:57

Witam , mam pytanie złożyła mi babeczka na becika na bliźniaków, na zaświadczeniu z US za 2013r. widnieje kwota ze sprzedaży domu. Po przeliczeniu przekracza dość sporo. Kłóci się ze za te pieniądze ze sprzedaży kupiła mieszkanie i nie ma ich jako dochód. Dzieci kończą rok 20 października. Moje pytanie czy jak złoży mi na początku października wniosek czy mogę już brać dochody za 2014r?
gosiadddddddddddd

Napisano: 29 cze 2015, 13:10

mialem kiedys taka sprawe, sprawa trafila do sadu w uzysadniiu bylo m.in takie cos
"w myśl art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wolne od podatku dochodowego są dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości, o których mowa w art. 30 e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie dwóch lat do końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydany na własne cele mieszkaniowe"
my tego jej dochodu nie liczylismy bo wszytsko udokumentowala ze przeznaczyla na kolejen cele mieszkaniowe .
a jesli chodzi o twoje pytanie to wniosek o becik z dochodami za 2014 r bedzie mogla zlozyc dopiero w listopadzie czyli po 1 roku ;(
bxbxbx

Napisano: 02 sie 2015, 11:30

Jeżeli dochodu tego nie liczyliście to dlaczego sprawa trafiła do sądu?
Aiwa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x