Witam mam prosbe nie wiem jak policzyc dochód jednorazowy ze sprzedaży mieszkania. Państwo sa małżeństwem w ubiegłym okresie pani nie miała dochodu a maż tylko renta. W zebranych dokumentach na nowy okres jest zaswiadczenie pana z urzedu skarbowego z renty a także sa dwa zaswiadczenia dodatkowe pana i pani na takie same kwoty. Panstwo twierdza ze jest to dochód ze sprzedazy mieszkania. Zarówno Pan x jak i Pani y maja taka sama kwote bez podatku i składek. Biora pod uwage teraz te dwa zaswiadczenia i jeszcze drugie pana z renty po odjaciu składek i podatku mam niedopuszczalne przekroczenie ( dziele wszystko na 12 miesiecy). Jak mam to policzyc, rzeczywiscie zsumowac wszystko i podzielic na dwanaście a moze te dochody ze sprzedazy utracic i uwzglednic tylko ta rente. Bedę wdzięczna za odp.
A niby jakim cudem i prawem sa jakies dodatkowe zaświadczenia z US?
Albo cos jest opodatkowane na zasadach wskazanych w art. 3 pkt 1 lit a ustawy o śr i wtedy jest dla nas dochodem i wtedy US ma to ująć w zaświadczeniu według wzoru z naszego rozporzadzenia albo nie jest to takim dochodem i wtedy US na żadnym zaświadczeniu tego nie wykazuje, co oznacza ze nie jest to po prostu dochód dla nas.
Co to za jakies twory w postaci dwóch dodatkowych zaświadczeń?
wow wicia, gratuluję, ależ błysnełaś, toż to samo napisałem wpis wyżej, tylko przynajmniej odniosłam się do niezrozumiałej w tym przypadku kwestii jakichś dziwnych dodatkowych zaświadczeń
Dodatkowe zaświadczenia biorą się stąd, że mamy różne rodzaje rozliczeń PIT, np z renty to jest chyba PIT-40, a ze sprzedaży mieszkania to pewnie jakiś inny PIT, i urząd skarbowy wystawia różne zaświadczenia do różnych PIT-ów. Ot i cała zagadka.
Jak mam emeryture i jednocześnie sobie dorabiam na pól etatu, to US wydaje mi 2 zaświadczenia o dochodzie w rozumieniu art. 3 pkt 1 lit 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych dla świadczeń rodzinnych?
Pierwsze słyszę i nigdy nie widziałam a 10 lat już pracuje w SR.
Albo ktoś ma dochód z ww. przepisu i obejmuje to zaświadczenia z us albo nie i nie obejmuje.
No popatrz, ja też 10 lat pracuję w świadczeniach rodzinnych i bardzo często spotykam się z dwoma zaświadczeniami od jednej osoby. Szczególnie gdy ktoś ma działalność na ryczałcie (PIT 28) i dodatkowo pracuje na etacie (PIT 37) - ciekawe, jak by to mieli na jednym zaświadczeniu napisać?
I tak, wiem, że ryczałt to jest inny rodzaj opodatkowania, ale są po prostu różne rodzaje dochodu, jest działalność na zasadach ogólnych na przykład, i też jak ktoś sprzedaje mieszkanie na przykład to składa chyba dodatkowe zeznanie podatkowe, nie na PIT 37, i skarbowy wystawia to na innym zaświadczeniu.
Zofia, czy ty potrafisz czytać?
Wątpię, więc twoje "opinie' są warte 0.
Ja pisze o zaświadczeniach z US obejmujących dochody o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. a ustawy o świadczeniach rodzinnych - znany ci jest ten artykuł? Po 10 latach pracy nie wiesz jeszcze o jakie dochodu w tym przepisie chodzi?
Co wtryniasz od czapy jakieś ryczałty z kompletnie innego zapisu ustawy o śr? W ramach podpowiedzi dochód z "ryczałtów" osoba dokumentuje OSWIADCZENIEM, a nie jakims zaświadczeniem - jak wół stanowi o tym art. 3 pkt 1 lit. b ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Jak nawet czytac nie potrafisz to się nie wypowiadaj bo się żenująco kompromitujesz, brakiem znajomości elementarnych przepisów po 10 latach pracy w śr.