Dochód zerowy, co pisać w decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 18 lis 2022, 10:39

ja też nie wliczam
pracownik dmie2021
Stażysta
Od: 24 sty 2021, 18:51
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, energetyczne, kadry

Napisano: 21 lis 2022, 10:33

Czy można uznać dochód z pracy dorywczej w myśl art. 10 ust. 1 pkt 9 w zw. z art. 20 ust. 1b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?
ODPOWIEDŹ

Jeżeli w opisanej sytuacji, wnioskodawca ubiegający się o dodatek mieszkaniowy, nie wskazał źródła pochodzenia przychodu, a organ podatkowy również nie był w stanie ustalić źródła pochodzenia tego przychodu, to przychód z prac dorywczych, może zostać uznany za przychód z innego źródła w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
UZASADNIENIE

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy z 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2021 r. poz. 1128 ze zm.) – dalej u.p.d.o.f., źródłami przychodów, z których dochody podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych są również tzw. ,,inne źródła’’.

Wedle art. 20 ust. 1b u.p.d.o.f. za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9 u.p.d.o.f., uważa się także przychody nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzące ze źródeł nieujawnionych. W doktrynie za takie przychody uważa się:

"1) nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach obejmujące przychody ze źródeł wskazanych przez podatnika, ujawnione w nieprawidłowej wysokości,

2) ze źródeł nieujawnionych obejmujące przychody ze źródeł niewskazanych przez podatnika i nieustalonych przez organ podatkowy - w kwocie odpowiadającej nadwyżce wydatku nad przychodami (dochodami) opodatkowanymi lub przychodami (dochodami) nieopodatkowanymi, uzyskanymi przed poniesieniem tego wydatku (art. 25b ust. 1 u.p.d.o.f.)." (por. wyrok WSA w Warszawie z 10.03.2021 r., III SA/Wa 1132/20).

W świetle powyższego, jeżeli w opisanej sytuacji, wnioskodawca ubiegający się o dodatek mieszkaniowy, nie wskazał źródła przychodu, a organ podatkowy nie był w stanie ustalić źródła pochodzenia tego przychodu, to przychód z prac dorywczych, może zostać uznany za przychód z innego źródła w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 9 u.p.d.o.f.

Nie jestesmy nauczeni odnosić się do innych ustaw :(
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 21 lis 2022, 11:57

czyli uznać należy, że prace dorywcze to jest dochód opodatkowany mimo, że to fikcja literacka ;)
bo przecież nikt do urzędu nie leci płacić od takiego przychodu podatku ...

Maxima można wiedzieć skąd ta opinia ?
też po szkoleniu?

napiszę do Ministerstwa to będzie wszystko czarno na białym :D
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 lis 2022, 13:31

gdyby ministerstwo się wypowiedziało na ten temat to proszę o informację :)
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 21 lis 2022, 14:38

już napisałem ,
jak przyjdzie opd. wstawię ją na forum ;)

myślę jednak, że wersja Maximy jest wielce prawdopodobna i w sumie dobrze.

Tyle tylko , że jak prac dorywczych się nie wliczało to wnioskodawcy ochoczo, że tak powiem wykazywali nawet wysokie kwoty we wnioskach....
natomiast jak trend się odwróci to i wykazywanie prac dorywczych skończy się jak ręką odjął .... wiadomo Polak potrafi :D
brodafix
Podinspektor

Napisano: 22 lis 2022, 14:23

brodafix pisze:
21 lis 2022, 14:38
już napisałem ,
jak przyjdzie opd. wstawię ją na forum ;)

myślę jednak, że wersja Maximy jest wielce prawdopodobna i w sumie dobrze.

Tyle tylko , że jak prac dorywczych się nie wliczało to wnioskodawcy ochoczo, że tak powiem wykazywali nawet wysokie kwoty we wnioskach....
natomiast jak trend się odwróci to i wykazywanie prac dorywczych skończy się jak ręką odjął .... wiadomo Polak potrafi :D
to nie jest MOJA wersja... tylko prawników LEX-a :D
Ja też nie zaliczam dochodu z prac dorywczych, ale własnie rozpatruję tą opcję. Mam dość pustych deklaracji, śmiania się w oczy, że mają z prac dorywczych 3000 zł a dochód wpisują 0. A człowiek uczciwie pracujący i płacący podatki dochód musi wpisać. Poważnie nad tym się zastanawiam. Jesli dostaniesz odpowiedź, to koniecznie wrzuć ją tutaj :P
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lis 2022, 15:02

to nie jest MOJA wersja... tylko prawników LEX-a :D
Ja też nie zaliczam dochodu z prac dorywczych, ale własnie rozpatruję tą opcję. Mam dość pustych deklaracji, śmiania się w oczy, że mają z prac dorywczych 3000 zł a dochód wpisują 0. A człowiek uczciwie pracujący i płacący podatki dochód musi wpisać. Poważnie nad tym się zastanawiam. Jesli dostaniesz odpowiedź, to koniecznie wrzuć ją tutaj :P
dzieki, że wrzuciłaś tą opinię

dla pewności niech wypowiedzą się spece z Ministerstwa ;)

jak tylko będę coś wiedział założę nowy wątek z podpiętą opinią
ale wydaje mi się , że na 99% należy to liczyć , wszak spece z LEXA też nie gorsi ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 23 lis 2022, 8:51

플레이하는 동안 보상을 받으려면 최고 등급의 권장 게임 사이트를 방문하십시오 온라인 바카라. 지금 사용해 보세요.
w Korei też mają oddział dodatków :D
brodafix
Podinspektor

Napisano: 23 lis 2022, 9:14

Też o tym słyszałam dokładnie na szkoleniu, że można wliczać. Ale praktykuję jednak, przynajmniej na razie, że nie liczę. Brodafixie, chętnie zobaczę, co na to ministerstwo. Dzięki.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 25 lis 2022, 9:05

Witam,
zgodnie z obietnicą napisałem do ministerstwa i dostałem odpowiedź, poniżej esencja:

"W związku z powyższym, przy ustalaniu dochodu gospodarstwa domowego, od którego zależy
wysokość dodatku mieszkaniowego, brane są pod uwagę tylko te dochody członków
gospodarstwa, które są wymienione w ww. przepisie. Dochody nieujawnione, czyli formalnie
niezgłoszone do opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych z zatrudnienia
nie opartego na formalnej umowie (z tzw. zatrudnienia „na czarno”) nie stanowią dochodu
w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych."

także na szkoleniach se mogą gadać co chcą ja trzymam się opinii "grubszych kotów" ;)
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x