Dochody do wyliczenia odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 paź 2011, 18:13

Witam, mam taki problem. Moja mama umieszczona jest od niedawna w DPS, w tej chwili będziemy podpisywać umowę. Kilka lat temu postanowieniem sądu uzyskaliśmy nakaz/zgodę na przsyłanie części emerytury mojego taty (alkoholika) na konto mojej mamy celem zaspokojenia potrzeb rodziny( zapłacenie czynszu, opłat, kredytów ojca, kupna lekarstw). emerytura mamy nie wystarczała na pokrycie wszystkich wydatków związanych z utrzymaniem domu a ojciec całą swoją niemałą emeryturę potrafił przepić w 2 tygodnie. W tej chwili MOPS doliczył mojej mamie te przesyłane pieniądze do jej dochodu i łącznie z jej emerytura wyliczył 70% na pokrycie kosztów utrzymania. Natomiast my z tych pieniędzy nadal opłacamy świadczenia związane z mieszkaniem naszych rodziców bo ojciec alkoholik jak przepija to co mu zostało tak przepija nadal. Uwazam że tych pieniędzy nie powinno się doliczać do dochodu mojej mamy bo nie są tylko na zaspokojenie jej potrzeb ale również jej męża... oczywiście pan w mopsie powołał się na art 8 ustawy że należy wliczyć te pieniądze do dochodu mamy i koniec kropka.... czy temat można jakośc ugryźć???
Pozdrawiam
~Ismena

Napisano: 26 paź 2011, 20:17

chciałam jeszcze coś dodac dla uściślenia. :
odpłatność za dps wynosi 2480 zł.
ja razem z siostrą dopłacamy cos około 1300 zł
z emerytury mamy i tych pieniędzy na zaspokojenie potrzeb rodziny pobierane jest 70% , prawie 1600 zł.
Łącznie wpłacamy 2900.
Rozumiem że różnica będzie na koncie depozytowym.
będzie to prawie 420 zł, leki co miesiąc około 120 zl,
pytam się co z reszta kasy????
na co dps będzie ją przeznaczał???
~Ismena

Napisano: 26 paź 2011, 21:32

zawsze można się odwołać do sko
~><.<>

Napisano: 26 paź 2011, 21:49

Jezeli jest odpłatność 2480 to z jakiej racji razem wpłacacie 2900? To bez sensu...

Co do kasy ojca to forma alimentów i niestety wlicza się do dochodu...
~no nie

Napisano: 26 paź 2011, 21:57

to nie jest forma alimentów, w orzeczeniu sądu nie ma słowa alimenty, pieniądze szły na zaspokojenie również jego potrzeb. jesli dostaje się alimenty to są tylko i wyłącznie pieniądze dla osoby której alimenty dotyczą.
Otrzymałam dziś telefoniczna informację z MOPSU,
mamy dochody łącznie z pieniędzmi ojca 2280 z tego wyliczyli 70%
plus nasze pieniądze które wypisałam wyżej to łącznie daje o 400 zł więcej niż wynosi odpłatność za dps.
jutro rano zadzwonię jeszcze do mops i się dopytam na jakiej podstawie wyliczyli więcej i co z nadwyżką właconej kasy.
wczesniej dowiadywałam się w mopsie że jest coś takiego jak depozyt jesli ZUS ściąga z emerytury 70% brutto ale oczywiście przesyła jakby już z netta i wtedy jeśli jest pobrane za dużo to te pieniądze przesyłane są na konto depozytowe i z tego można opłacić lekarstwa. ale jesli mops zawyża juz takie wyliczenie to dla mnie jest coś nie hallooo.
~Ismena

Napisano: 27 paź 2011, 11:08

musiałaś podpisywać umowę z gmnią dotyczącą płacenia za DPS, pzreczytają tą umowę , dostałaś na pewno decyzję na ponoszenie odpłatności , też z niej wynika ile kto płaci , więc nie rozumiem skąd te kwoty i jakieś nadwyżki. MOPS może tylko ściągnąć na odpłatność a nie na leki itp, to nie do ich kopetencji należy. Jeśli brakuje ojcu jakiś pieniędzy na leki itp to DPS się z tobą kontaktuje i ewentulanie prosi o dobrowolną wpłatę na konto depozytowe taty .Wyjaśnij wszystko dokładnie i nie daj się oszukać.
~irka

Napisano: 27 paź 2011, 13:02

już się wszystko wyjaśniło, nie zostałam poinformowana przez p. dyr dpsu, ze opłaty za pobyty krótkoterminowe które były do tej pory są od tych jak umieszczam mamę na pobyt stały na podstawie decyzji mops, więc doznałam małego szoku.
no ale nic mops będzie teraz zapewniał pampersy i leki.
własnie jak jest z lekami i usłyszałam ze opłacaja leki tylko refundowane ewentualnie do limitu... ale jakiego limitu?
kazdy dps ustala swój limit na leki i moze to byc np 200 zł???
do tej pory płacilismy za dps (pobyt krótkotrwały) 2480
+ leki i pampersy
poobyt stały 2845
kwartalnie pampersy kosztuja około 180 zł, leki co miesiac 120 dla mamy..
2845-2480-60-120=185 zł powinno zostac???
a jesli nie zostanie to co ??? w sumie lepiej gdyby mama ciągle była umieszczana na pobyty krótkoterminowe bo tak wychodzi taniej nawet jesli ja kupuje leki i pampersy.
tylko ustawa nie zezwala na ciągłe podpisywanie umów krótkoterminowych..
proszę mi wybaczyć ale kurcze płacę dość pieniędzy i chce wiedzieć na co idą te pieniądze
~Ismena

Napisano: 09 lis 2011, 11:43

Art. 60 ustawy mówi jasno, że pobyt w dps jest odpłatny do wysokości średniego miesięcznego kosztu utrzymania. Czyli jasne jest, że ops coś źle nalicza. Koniecznie odwołanie do SKO. A ponadto czy ktoś czyta rozporządzenie w sprawie domów pomocy społecznej. Dom przecież musi zapewniać i tu kłania się paragraf 5 i 6 tegoż rozporządzenia polecam się zapoznać by na przyszłość nie dać się wpuścić w \"maliny\".
~Mania pcpr

Napisano: 09 lis 2011, 20:52

limitów na leki nie ustala dps tylko sa zawarte w rozporządzeniu ministra zdrowia . podobnie z pampresami . Kwota limitu została okreslona na 90 zł nfz finansuje 63, 27 dps, a że pompersy kosztują np 100 to tą 10 dopłąca pacjent. Nie rozunienm co ta są te pobyty krótkotrwałe w dps umieszcz się na czas nieokreślony chyba że sam klient chce inaczej
~mikka

Napisano: 24 lis 2011, 18:01

mikka, dzięki za info dotyczące lekarstw, właśnie o coś takiego mi chodziło. rozumiem, że jest to limit miesięczny. i jeśli dps finansuje 27 zł to czy dofinansowanie obejmuje wszystkie leki z faktury również te które sa na recepte ale jest 100% odpłatność czy refundacja dps może być tylko przy lekach które są refundowane ???

~Ismena

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x