Witam, mam taki problem. Moja mama umieszczona jest od niedawna w DPS, w tej chwili będziemy podpisywać umowę. Kilka lat temu postanowieniem sądu uzyskaliśmy nakaz/zgodę na przsyłanie części emerytury mojego taty (alkoholika) na konto mojej mamy celem zaspokojenia potrzeb rodziny( zapłacenie czynszu, opłat, kredytów ojca, kupna lekarstw). emerytura mamy nie wystarczała na pokrycie wszystkich wydatków związanych z utrzymaniem domu a ojciec całą swoją niemałą emeryturę potrafił przepić w 2 tygodnie. W tej chwili MOPS doliczył mojej mamie te przesyłane pieniądze do jej dochodu i łącznie z jej emerytura wyliczył 70% na pokrycie kosztów utrzymania. Natomiast my z tych pieniędzy nadal opłacamy świadczenia związane z mieszkaniem naszych rodziców bo ojciec alkoholik jak przepija to co mu zostało tak przepija nadal. Uwazam że tych pieniędzy nie powinno się doliczać do dochodu mojej mamy bo nie są tylko na zaspokojenie jej potrzeb ale również jej męża... oczywiście pan w mopsie powołał się na art 8 ustawy że należy wliczyć te pieniądze do dochodu mamy i koniec kropka.... czy temat można jakośc ugryźć???
Pozdrawiam