dod. z tyt. kształcenia i reh. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 mar 2014, 14:23

Mam dylemat tego typu. Pani XXXX stawała z dzieckiem( syn lat 11) w ubiegłym roku w lutym, na komisję w zespole ds. orzekania o niepełnosprawnosci. otrzymała orzeczenie , ze nie zaliczają syna do osób niepełnosprawnych- wszystkie punkty orzeczenia - nie dotyczy- taki był zapis. Odwolała sie do Wojewódzkiego zespołu-wynik: utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie. pani nie dała za wygrana i odwołała sie do Sądu.
Sąd 16 01.2014r. wydał wyrok w którym zmienil zaskarzone orzeczenie i zalicza syna do osób niepełnosprawnych od 26.02.2013r. do ukonczenia 16 roku zycia. Wyrok uprawomocnił sie 06.02.2014r. Mam teraz pytanie czy na taki wyrok moge bez problemu przyznac dodatek z tyt. kształcenia i reh.? Mysle, że tak, ale prosze upewnijcie mnie. Musze tez pewnie wyrównać zas. pielęgnacyjny bo poprzednie orzeczenie konczyło sie w lutym 2013r.
~??xx

Napisano: 21 mar 2014, 14:36

nikt nie podpowie co w tym przypadku????
~??xx

Napisano: 21 mar 2014, 14:43

jak miała prawo do zasiłku rodzinnego to dodatek tez wyrównujesz od lutego 2013
~Ania

Napisano: 21 mar 2014, 14:46

uważam tak jak Ania
~ewita

Napisano: 21 mar 2014, 14:56

miała prawo, w poprzednim okresie zas. bo płaciłam jej do lutego 2013r., wiem ze musze zrobić wyrównanie. najpierw wszczęcie a potem dec. zmieniajaca. Więc bez problemu moge na take dokumenty ten dodatek przyznać. Ustawa mówi że przysługuje on gdy dziecko ma orzeczenie o niepelnosprawnosci.
~??xx

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x