dodatek 100zł zerówka i pięciolatek

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
franops
Praktykant
Zajmuję się: FA, KDR, ŚW, ŚR
Kontakt:

dodatek 100zł zerówka i pięciolatek

Post autor: franops »

Jestem nowa na ŚR i proszę o pomoc. Być może to banalne, ale nie mam pewności. Czy mogę przyznać dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego dla dziecka, które ma lat 5 i idzie od września na roczne przygotowanie przedszkolne (zerówka)?
magda1705
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Re: dodatek 100zł zerówka i pięciolatek

Post autor: magda1705 »

podbijam pytanie
ania24121987
Praktykant
Zajmuję się: bezrobotna
Kontakt:

Post autor: ania24121987 »

Dodatek należy się ,to rocznik 2012 ,a więc na okres zasiłkowy 2017/2018 ,gdzie w 2018 ten dodatek otrzyma.
ops-ops12
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: ops-ops12 »

dokładnie tak
franops
Praktykant
Zajmuję się: FA, KDR, ŚW, ŚR
Kontakt:

Post autor: franops »

Dziękuję za odpowiedzi. Tylko pytanie dotyczy starego okresu. Pani ma rodzinne, a teraz złożyła o dodatek na stary okres na rozpoczęcie bo jej 5-letnie dziecko idzie do zerówki. Czyli dziecko z rocznika 2012 we wrześniu 2017 rozpoczyna a roczne przygotowanie przedszkolne, a w przyszłym roku prawdopodobnie pójdzie do pierwszej klasy. Napisała oświadczenie, doniesie zaświadczenie... przyznać? Co jeśli w przyszłym roku okaże się, że dziecko nie nadaje się do pierwszej klasy i znowu będzie w zerówce??
x@x
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: x@x »

jeżeli mam zaświadczenie, że 5-letnie realizuje teraz roczne przygotowanie przedszkolne to wypłacam dodatek, dziecko to może iść za rok do pierwszej klasy i wychodzę z założenia, że jak teraz nie przyznam, to będą stratni 100 zł
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

Kolejny rok wałkowanie tego samego - już nawet minister pisała do wszystkich gmin w ubiegłym roku, ze na dziecko w wieku 5 lat nie przysługuje dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego, bo żadnym prawem takie dziecko nie realizuje obowiązkowego przygotowania przedszkolnego. Koniec kropka.
jak jakaś placówka oswiatowa wystawia zaświadczenie ze dziecko w wieku 5 lat realizuje obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, to taka placówka poswiadcza nieprawdę. Koniec kropka.
ODPOWIEDZ