Witam. Proszę o podpowiedź czy ktoś się orientuje jak to wygląda z dodatkami dla rencistów i emerytów. Mamy przypadek że osoba otrzymuje zasiłek stały i właśnie otrzymała decyzję o przyznaniu dodatku uzupełniającego z ZUS-u. Jak to jest liczone w pomocy społecznej? Czy doliczamy do dochodu czy traktujemy tak jak 500+?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
A ja przy okazji chcę się upewnić. Jeżeli pan otrzymał świadczenie uzupełniające od 1 października, a będzie one wypłacone w listopadzie, to wywiad robię w grudniu i decyzję o usługach opiekuńczych zmieniam od 1 grudnia??
Wydaje mi się że wywiad dopiero po otrzymaniu przez klienta kwitku o tym że otrzymał pieniądze czyli tutej w listopadzie a z decyzji poprostu mamy informację, że szykuje się zmiana, której trzeba dopilnować..
a jeśli chodzi o dochody klienta w przypadku ubiegania się o pomoc finansową np. na opał, i właśnie dostał świadczenie uzupełniające to normalnie liczymy jako dochód tak? wydaje mi się czy chodzi o świadczenie czy niepieniężne czy pieniężne dochody należy wszystkie wziąć pod uwagę
Było wiele razy już na tym forum. W skrócie nie będzie się liczyć do kryterium dochodowego, jeśli osoba ubiega się o pomoc o charakterze pieniężnym, będzie zaś uwzględniane przy wnioskowaniu np. o usługi opiekuńcze czy posiłek.