W miesiącu październiku obniżeniu uległa stawka podatku dochodowego z 18% na 17%. Dochody się zmieniły, co robicie w tej sytuacji robicie wywiady i przeliczacie czy dochód zmienił się o 10%.Myślę, że w DPS też trzeba sprawdzić czy dochód się zmienił o 10%. Jak to u Was w Ośrodkach wygląda?
nikt się nie wypowie czy będziecie robić wywiady i sprawdzać, bo jakby nie było to jest zmiana sytuacji finansowej.Do DPS też należałoby napisać pisma, aby przeprowadzili wywiady czy 10% nie przekracza?
Ja rozmawiałam wczoraj ze swoim DPS i oni twierdzili, że mieszkańcy za październik dostali normalną kwotę renty... więc nie wiem.... Na pewno od listopada mają zmieniony pielęgnacyjny i robią wywiady.
Ale jak nie ma decyzji z ZUS że kwota renty jest wyższa w związku ze zmianą podatku,to ujmować na wywiadach tą kwotę ? Jaką dać podkładkę, że teraz renta wzrosła ? widać to jedynie na kontach indywidualnych u każdego mieszkańca....
właśnie pracownik socjalny napisał mi kwotę renty 943,00 zł na wywiadzie, ale nie dał mi żadnego dokumentu na to, dlatego teraz zgłupiałam, czy mam na tym polegać co mi pracownik napisał....
Poproś pisemnie o wyjaśnienie. Załączniki w wywiadzie muszą być. No chyba, że mieszkaniec podpisał oświadczenie o dochodzie pod odpowiedzialnością karną.
Opiekun prawny podpisał się i jest oświadczenie, że podane wyżej informacje są zgodne z prawdą... dlatego nie wiem czy wpisana kwota renty mi wystarczy, czy nie potrzeba na to jakiejś decyzji ? bo nie mam podkładki..