Dodatek do wychowawczego, gdy jest macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 paź 2017, 14:06

Mam pytanie o następującą sytuację:

Matka jest na macierzyńskim i pobiera zasiłek wypłacany przez ZUS.
Ojciec na etacie idzie równolegle na urlop wychowawczy (nie tacierzyński, nie rodzicielski -wychowawczy; szereg omówień wskazuje, że tak można).
I teraz ojciec ma utratę dochodu (zakładamy, że matka też nie przekracza limitu) i wnioskuje o zasiłek rodzinny.

Czy przysługuje ojcu dodatek do rodzinnego 400zł z tytułu przebywania na wychowawczym?

Wiem, że przepisy wykluczają taki dodatek, gdy osoba uprawniona dostaje macierzyński, ale tu jest inna osoba.

Więc, jakieś sugestie?
Z góry dzięki.
Printer
Praktykant
Od: 07 paź 2017, 8:22
Zajmuję się: ZR

Napisano: 09 paź 2017, 19:36

ale idzie na wychowawczy na to samo dziecko czy na inne ? na to samo chyba moglby pojsc na wychowawczy dopiero po zakonczeniu urlopu rodzicielskiego (obojetnie przez ktorego z rodzicow pobieranego)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2017, 21:32

No właśnie, nie ma przeciwwskazań, do takiego rozwiązania, na jedno dziecko.
Przepisy o urlopie wychowawczym nie stawiają warunku, że nie może być macierzyńskiego u drugiego rodzica.
Zresztą, jest kilka omówień w sieci, nawet na stronie ministerstwa rodzicielski.gov.pl jest taki przykład w zakładce "tata" (mniej więcej w środku listy - może się komuś przyda).
Wiem, to rzadki przypadek. W moim MOPSie mieli zagwozdkę...
Zasadniczo w przepisach o świadczeniach, też nie widzę ograniczenia do dodatku do z.r. w takiej sytuacji.
Było jedno nawiązanie tu na forum, o podobnej opinii, ale może ktoś coś jeszcze wie...
Printer
Praktykant
Od: 07 paź 2017, 8:22
Zajmuję się: ZR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x