Mam takie pytanie odnośnie uprawnień do renty rodzinnej. Jestem osobą niepełnosprawną znaczny stopień- niepełnosprawność powstała do 25 roku życia w trakcie nauki szkolnej, obecnie pobieram rentę socjalną, jestem żonaty i moje pytanie brzmi, czy po śmierci mojej Mamy,(ojciec nie żyje) która pobiera emeryturę, mogę starać się o rentę rodzinną i dodatek dla sieroty zupełnej? I czy przy pobieraniu tych trzech świadczeń mogę pracować? by nie zawiesili mi renty socjalnej. Proszę o opinie doświadczonych pracowników socjalnych.
na tym forum są osoby, które zajmują się świadczeniami rodzinnymi w innych działach z pomocy społecznej, 500+, fundusz alimentacyjny, i inne ale nie ma tu świadczeń ZUSowskich. Pytaj u źródła czyli ZUS
Wg mnie powinieneś mieć rentę socjalną i rodzinną po zmarłym ojcu.jest lim it kwotowy w przypadku zbiegu tych 2 świadczeń ( nie pamiętam jaki)
W momencie zgonu matki składasz wniosek o rentę rodziną po zmarłej matce i dodatek sierocy ..... ZUS przeliczy która renta rodzinna jest korzystniejsza -po ojcu czy po matce, przyzna korzystniejsze świadczenie i dodatek sierocy.
Limity kwot zarobków jakie można osiągać bez zawieszania czy zmniejszania świadczeń rentowych znajdż w ZUS.