dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lut 2017, 13:19

Co robić. Kobieta nie składała wniosku o 500 plus w Polsce bo mąż pobierał świadczenie na dzieci w Anglii. teraz dopatrzyła się ze pobiera mniej z Anglii o 40 zł niż mogłaby pobierać w Polsce. W kwietniu 2016 r. nie pracowała w Polsce czyli mąż z Anglii mógł pobierać. Od lipca 2016 r podjęła pracę w Polsce a mąż dalej pracuje w Anglii. Czyli tak jakby pierwszeństwo w wypłacie od lipca ma Polska . A co z wnioskiem Teraz mamy luty czy wstecz można cofnąć? a Swiadczenia z Anglii od lipca nienależnie pobrane?. pomocy .
olla09

Napisano: 14 lut 2017, 13:19

a co na to ROPS?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 13:34

Nie wysyłałam do ROPS. Kobieta chciała się dowiedzieć czy jej by zwrócili tą różnicę 40 zł od kwietnia 2016r. Ja myślę że nie bo od lipca Polska miała pierwszeństwo i wydaje mi się ze wszelkie zmiany( podjęcie pracy w Polsce) do ROPS powinna zgłaszać skoro pobierała z Anglii. Wtedy by była sprawa jasna. A jeszcze jaśniejsza gdyby w kwietniu 2016r. złożyła wniosek to wtedy Polska by do lipcaczy tam do czerwca płaciła dodatek dyf. a od lipca płaciła by normalnie całość bo kraj nasz ma pierwszeństwo (kobieta pracuje w Polsce i dzieci są przy niej) teraz nie wiem co jej doradzić.
olla09

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x