W dodatku elektrycznym akurat tego ustępu (art. 2 ust. 15a) nie przekopiowali, więc nie.Ewcia85 pisze:moje pytanie czy tak samo jak w dod. węglowym pytacie o to czy są płacone śmieci?
Kr. pisze: ↑26 sty 2023, 13:51dobra znalazłem coś w lexie:
Pytanie
Jakie przyjąć rozliczenie do dodatku elektrycznego na nowo wybudowany dom?
ODPOWIEDŹ
Jeśli wnioskodawca jest od 2022 r., np. od listopada 2022 r. odbiorcą końcowym energii elektrycznej i spełnia wszystkie warunki określone w przepisach ustawy z 7.10.2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 r. w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej (Dz.U. 2022 r. poz. 2127 ze zm.) - dalej ustawa, można by na wniosek wyżej wymienionego, przyznać dodatek elektryczny w kwocie 1000 zł.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy, dodatek elektryczny przysługuje odbiorcy energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w rozumieniu art. 3 pkt 13b ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne, w przypadku gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego jest zasilane energią elektryczną, i źródło to zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz.U. z 2022 r. poz. 438, 1561, 1576 i 1967), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu - w przypadku głównych źródeł ogrzewania zgłoszonych lub wpisanych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy. Dodatek elektryczny dla gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 27 ust. 1, wynosi w podstawowej wysokości 1000 zł. Natomiast w przypadku, gdy zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w tym samym miejscu zamieszkania w 2021 r. wyniosło więcej niż 5 MWh, dodatek elektryczny wynosi 1500 zł. Zatem skoro osoba zamieszkuje i gospodaruje w budynku mieszkalnym od 2022 r., dodatek elektryczny nie mógłby być przyznany w podwyższonej kwocie.
bierzecie od każdego aktualną fakturę żeby to sprawdzić?kalina.malina pisze: ↑26 sty 2023, 11:16Wystarczy ze na fakturze/umowie masz ze ktos jest posumentem. Nie tak łatwo zwykłemu człowiekowi założyc cos co jest większe niż mikroinstalacja.
Ja tak, chociaż bardziej po to żeby sprawdzić czy jest odbiorcą, czy jest prosumentem wyjdzie przy okazji.MonikaP pisze: ↑01 lut 2023, 9:25bierzecie od każdego aktualną fakturę żeby to sprawdzić?kalina.malina pisze: ↑26 sty 2023, 11:16Wystarczy ze na fakturze/umowie masz ze ktos jest posumentem. Nie tak łatwo zwykłemu człowiekowi założyc cos co jest większe niż mikroinstalacja.
Ja bym zadzwonił, przypomniał o odpowiedzialności karnej (6mc - 8lat) i zasugerował, że dobrze by było żeby sama wycofała wniosek - problem sam się rozwiąże bez generowania niepotrzebnych papierów. Jeśli będzie brnąć, to wezwać o przedstawienie aktualnej faktury lub ew. dodatkowego oświadczenia o mocy instalacji (bo instalację może mieć, ważna jest moc - tylko ciężko w domowych zastosowaniach przebić 50kW).Art. 3 ust. 4. Informacje przedstawione we wniosku o wypłatę dodatku elektrycznego składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.". Klauzula ta zastępuje pouczenie o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.