Dodatek elektryczny - czy to nie koniec? TOM proszę o pomoc. - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lut 2023, 12:01

Przyjmowanie wniosków na dodatek elektryczny skończył się 01-02-23. Dziś osoba złożyła pismo o wypłatę dodatku na podstawie art. 32a.
Napisała, że powodem niezłożenia wniosku w terminie był stan zdrowia, sanatorium w styczniu, powikłania z pamięcią pocovidowe. Odmówiła złożenia wniosku.
Niby znałam art.32a, ale jakoś myślalałam, że dotyczy to innej sytuacji. O co tak naprawdę w nim chodzi? Adekwatny przepis był w dodatku węglowym, czy dziś każdy może przyjść w dowolnym terminie i prosić bez wniosku o dodatek?
Wydaje mi się, że mój przypadek jest szyty grubymi nićmi.
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 lut 2023, 12:14

Jakby złożyła wniosek to by dostała info o pozostawieniu bez rozpoznania, więc w sumie nic dziwnego że nie złożyła. Dopóki są pieniądze to wójt/burmistrz/prezydent miasta może przyznać ten dodatek po wywiadzie. Z naciskiem na "może" - to jest jego decyzja (lub osoby upoważnionej).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 lut 2023, 14:22

Wiem, że jakby złożyła wniosek to pismo że bez rozpatrzenia. Bardziej mi chodzi o interpretację tego art.32a, kiedy ma on zastosowanie? Bo mi się wydawało, że chodzi tu o sytuację, że posiadanie informacji wskazujących, że osoba która nie złożyła wniosku spełnia warunki przyznania dodatku jest tożsame że taką wiedzę mieliśmy z urzędu, np. pracownik socjalny wie o podopiecznej która ogrzewa mieszkanko piecykiem elektrycznym, albo np. wniosek elektryczny złożyła żona, jest wszystko dobrze oprócz tego, że faktura jest na męża, więc posiadamy informację że spełnia warunki do przyznania....jeszcze w terminie składania wniosków(?!). Proszę, powiedzcie jak to rozumiecie?
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 lut 2023, 14:43

Uważam, że to było do 01-02-2023 i składanie wniosków i z urzędu.
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 17 lut 2023, 14:50

Przyznanie z urzędu nie ma żadnej granicznej daty, nie ma też zamkniętego katalogu przypadków kiedy ten dodatek można wtedy przyznać. W tym konkretnym wypadku jeśli wójt/burmistrz/prezydent miasta posiada informacje wskazujące że osoba która nie złożyła wniosku o wypłatę dodatku elektrycznego spełnia warunki do jego przyznania, to może przeprowadzić wywiad i może przyznać ten dodatek w drodze decyzji administracyjnej.
roriyok
Starszy referent

Napisano: 17 lut 2023, 15:17

Skoro nie ma granicznej daty przyznanie z urzędu, to po co data graniczna w przypadku wniosków.
Czyli co , osoba składa wniosek dzisiaj 17-02-2023 i ja wiem że by przysługiwało to pisze pismo ,że bez rozpatrzenia i z urzędu przyznaje ?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 17 lut 2023, 15:24

Data graniczna według ustawy dotyczy tylko wniosków. Węglowy był do końca listopada a jeszcze w tym roku niektóre urzędy decydowały się na przyznanie z urzędu.
roriyok
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x