skąd wiadomo że ma 4.32kwelizaalub pisze: ↑04 sty 2023, 12:36Czy to jest tak oczywiste , bo ja już nie wiem :/ Pan złożył wniosek i ma fotowoltaikę ale moc wynosi 4,32 kW a w ustawie mowa jest o tym ze dodatek przysługuje jeżeli mikroinstalacja jest o mocy nie większej niż 50kWCzyli to jasne ze dodatek przysługuje , prawda ?
Może omijasz jakieś zdanie z ustawy skoro tak uważasz. ..
Może omijasz jakieś zdanie z ustawy skoro tak uważasz. ..
chodzi mi o art 27 ust 2kalina.malina pisze: ↑04 sty 2023, 13:17Może omijasz jakieś zdanie z ustawy skoro tak uważasz. ..
W ustawie jest jasno i wprost i bez żadnych niedomowień : masz swój wyprodukowany prąd - nie należy ci się dodatek czyli masz foto = nie należy ci sie dodatek czyli jesteś prosumentem = nie należy ci się dodatek.
Nie rozumiem w ogóle skąd się biorą inne pomysły.
Co do faktury, to jeśli ktokolwiek ma na niej jakąś energie oddana, wyprodukowana, wprowadzoną, zmagazynowaną to znaczy ze skądś mu się wzięła, czyli ma foto czyli NIE należy mu si dodatek. Prosciej się nie da.
Ale @kalina.malina ma rację, sam też zacytowałeś odpowiednie fragmenty - wytłumacz jeśli możesz jak można inaczej zrozumieć "nie przysługuje"?mk1979 pisze:chodzi mi o art 27 ust 2
2. W przypadku gdy gospodarstwo domowe zamieszkuje pod adresem zamieszkania, w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawia-nych źródłach energii, która jest rozliczana zgodnie z zasadami określonymi w art. 4 tej ustawy, dodatek elektryczny nie
przysługuje.
oraz o art. 2 pkt 19
19)
mikroinstalacja - instalację odnawialnego źródła energii o łącznej mocy zainstalowanej elektrycznej nie większej niż 50 kW, przyłączoną do sieci elektroenergetycznej o napięciu znamionowym niższym niż 110 kV albo o mocy osiągalnej cieplnej w skojarzeniu nie większej niż 150 kW, w której łączna moc zainstalowana elektryczna jest nie większa niż 50 kW;