Jeśli chodzi o okres przyznawania dodatku energetycznego, to jest identyczny jak w przypadku dodatku mieszkaniowego, tj. na okres trwania dodatku 6 miesiecy. Róznica polega jedynie na tym, że dodatek mieszkaniowy możesz wstrzymać, natomiast dodatku energertcznego nie. Nie martwcie się, bo wydaje mi się, że sprawa jest do ogarnięcia.
podejrzewam że nie będzie zbyt dużego zainteresowania, bo kwota mała,
dziś przyjmowałam wniosek o DM i widzę że wnioskodawcą jest żona, rachunek za energię na męża, więc mówię jej że lepiej niech wniosek na DM będzie też na męża bo w grudniu mogła by złożyć wniosek o dodatek energetyczny, a ona mi na to: eeeeeeeeeeeeeetam.... za dużo zachodu...
ustawa weszła w życie we wrzesniu.... ale DE będzie wypłacany od stycznia 2014,
więc nic nie stoi na przeszkodzie aby wnioski były składane w grudniu ... na dobrą sprawę.. nawet dziś
te dodatki energetyczne to dla tych tylko którym przysługują dodatki mieszkaniowe? Tak?
Czy bez względu na to czy jest DM czy nie to można przyznać ENERGETYCZNY?
I czy dodatkami energetycznymi może się zajmować pomoc społeczna czy gmina?
tylko dla osób:
1) którym przyznano dodatek mieszkaniowy,
2) które są stroną umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej zawartej z przedsiębiorstwem energetycznym,
3) które zamieszkuję w miejscu dostarczania energii elektrycznej.
pogląd jest następujący: OPS może się zajmować DE, jednak decyzje podpisuje burmistrz,
jednak pojawiają się już uchwały którymi przekazuje się upoważnienie do podpisywania decyzji w spr. DE kierownika OPS, czy to prawidłowe... czas pokarze,
podobno nie można przekazywać upoważnień w trybie art. 39 ustawy o samorządzie gminnym dla zadań zleconych,
nie wiem czy tak jest... nie analizowałam tak głęboko ustawy osg... może są tu specjaliści w tym temacie... i podpowiedzą czy tak jest faktycznie