dodatek energetyczny - podpisany - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 lis 2013, 14:13

Jeśli chodzi o okres przyznawania dodatku energetycznego, to jest identyczny jak w przypadku dodatku mieszkaniowego, tj. na okres trwania dodatku 6 miesiecy. Róznica polega jedynie na tym, że dodatek mieszkaniowy możesz wstrzymać, natomiast dodatku energertcznego nie. Nie martwcie się, bo wydaje mi się, że sprawa jest do ogarnięcia.
~Renata

Napisano: 22 lis 2013, 2:23

podejrzewam że nie będzie zbyt dużego zainteresowania, bo kwota mała,
dziś przyjmowałam wniosek o DM i widzę że wnioskodawcą jest żona, rachunek za energię na męża, więc mówię jej że lepiej niech wniosek na DM będzie też na męża bo w grudniu mogła by złożyć wniosek o dodatek energetyczny, a ona mi na to: eeeeeeeeeeeeeetam.... za dużo zachodu...
~gorzatka

Napisano: 22 lis 2013, 11:53

w grudniu nie mogą złożyć wniosku o de bo ustawa wchodzi w życie od stycznia, a dodatek przyznajesz od m-ca złożenia wniosku
~ana

Napisano: 22 lis 2013, 13:54

ustawa weszła w życie we wrzesniu.... ale DE będzie wypłacany od stycznia 2014,
więc nic nie stoi na przeszkodzie aby wnioski były składane w grudniu ... na dobrą sprawę.. nawet dziś
~gorzatka

Napisano: 22 lis 2013, 15:42

Strony które nas interesują to : 1, 2, 6, 7, 47,50 i 51
~OLKA

Napisano: 23 lis 2013, 11:23

te dodatki energetyczne to dla tych tylko którym przysługują dodatki mieszkaniowe? Tak?
Czy bez względu na to czy jest DM czy nie to można przyznać ENERGETYCZNY?
I czy dodatkami energetycznymi może się zajmować pomoc społeczna czy gmina?
~Ela nowa PILNE!!!

Napisano: 23 lis 2013, 12:48

tylko dla osób:
1) którym przyznano dodatek mieszkaniowy,
2) które są stroną umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej zawartej z przedsiębiorstwem energetycznym,
3) które zamieszkuję w miejscu dostarczania energii elektrycznej.

pogląd jest następujący: OPS może się zajmować DE, jednak decyzje podpisuje burmistrz,

jednak pojawiają się już uchwały którymi przekazuje się upoważnienie do podpisywania decyzji w spr. DE kierownika OPS, czy to prawidłowe... czas pokarze,

podobno nie można przekazywać upoważnień w trybie art. 39 ustawy o samorządzie gminnym dla zadań zleconych,
nie wiem czy tak jest... nie analizowałam tak głęboko ustawy osg... może są tu specjaliści w tym temacie... i podpowiedzą czy tak jest faktycznie

~gorzatka

Napisano: 26 lis 2013, 22:19

https://bip.poznan.pl/bip/uchwaly/lvii-8 ... -15,49032/

Powyżej macie link do uchwały. Wojewoda tego nie zakwestionował.
~:)

Napisano: 27 lis 2013, 11:00

I tak można?
~emu

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x