Co robicie w związku z ta zmianą w ustawie art 18a , czy piszecie wezwania do uzupełnienia dokumentów? chodzi mi o tą informację dokumentującą zużycie paliw gazowych w 2023 roku.
Nic nie robię bo z faktur grudniowo/styczniowych jasno wynika ile wynosi VAT. Dla mnie ten przepis został wprowadzony na przyszły rok, gdzie będą wykazywane faktury przełomowe.
Tylko ze nawet na lexie , padlo pytanie w związku z tą zmianą i pracownik pyta czy mimo iz nie ma takiej informacji dolączonej do faktury moze przyznac dodatek i odpowedz brzmi ze nie mozna . Dopiero po dostarczeniu tej informacji mozna bedzie rozpatrzyc wniosek . :/
LEXa to trzeba sobie przesiać, szczególnie że na takie same pytania jeden expert odpowie na tak a drugi na nie. Jeden odpowie w oparciu o literalny zapis na dwa zdania a drugi w oparciu o celowość na 2 strony. Trzeba mieć w głowie, że to tylko niewiążąca opinia (wszystko zaczyna się w mojej ocenie), która czasem może fajnie nakierować co robić a czasem idiotycznie zgubić. Finalnie to ty się narażasz na konsekwencje, a tłumaczenie bo mi tak Pani z LEXa napisała to trochę słabe ?
Macie racje, dlatego szukam rozwiązania . Byłam właśnie u swojego mecenasa który twierdzi ze te informacje są wymagane gdzie okres faktury jest przełomowy za rok 2022/2023.
Macie racje, dlatego szukam rozwiązania . Byłam właśnie u swojego mecenasa który twierdzi ze te informacje są wymagane gdzie okres faktury jest przełomowy za rok 2022/2023.
z tyłu na fakturze masz wyszczególnione informacje dotyczące wielkości zużycia oraz rozbicie na poszczególne składowe jak i okresy.