Dodatek "gazowy" - refundacja VAT - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 56 z 102    [ Posty: 1017 ]

Napisano: 04 lip 2023, 8:26

Hej. Co byście zrobili w opisanej sytuacji:
Pani całe życie posługiwała się adresem gdzie nr bloku to było 3, okazało się, że nr bloku to 3/1, bo w międzyczasie zostało to zmienione. Jest deklaracja CEEB na 3/1, faktury, tylko jej faktury przychodzą właśnie na nr 3 a nie 3/1. Przyznać, odmówić ?
Swiezyna
Praktykant
Od: 01 paź 2019, 17:21
Zajmuję się: ŚW,DO,DW.ŹC,DE,DG i AR

Napisano: 04 lip 2023, 10:58

babeczka zlozyła wniosek na refundacje vat na dany lokal. Wcześniej złożyła wniosek na dodatek węglowy ( bo gdzie indziej mieszkała bo jest po rozwodzie ) i dostała. Teraz wróciła do wspólnego domu byłego męża i złożyła na gaz. Jak to rozwikłać??? w ustawie nie znalazłam nic ze jeżeli dostała dodatek mieszkaniowy to nie moze złożyć na refundacje VAT. Czy ktos mi pomoze w tej kwestii ???
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2023, 11:09

beatab pisze:
04 lip 2023, 10:58
babeczka zlozyła wniosek na refundacje vat na dany lokal. Wcześniej złożyła wniosek na dodatek węglowy ( bo gdzie indziej mieszkała bo jest po rozwodzie ) i dostała. Teraz wróciła do wspólnego domu byłego męża i złożyła na gaz. Jak to rozwikłać??? w ustawie nie znalazłam nic ze jeżeli dostała dodatek mieszkaniowy to nie moze złożyć na refundacje VAT. Czy ktos mi pomoze w tej kwestii ???
Jeżeli jest odbiorcą paliwa gazowego, ma faktury rozliczeniowe, źródło czyli kocioł gazowy zgłoszony w terminie, dowody uiszczenia opłaty za faktury to nie ma przeciwskazań, aby nie przyznać :)
Swiezyna
Praktykant
Od: 01 paź 2019, 17:21
Zajmuję się: ŚW,DO,DW.ŹC,DE,DG i AR

Napisano: 10 lip 2023, 8:33

Refundujecie Vat za miesiące letnie? Wpłynął mi wniosek o zwrot z faktury za czerwiec i nie wiem co dalej, przecież nikt nie ogrzewał się w czerwcu ....
tetisw
Praktykant
Od: 07 lip 2022, 11:02
Zajmuję się: ŚW, DO, DM, DW, DG

Napisano: 10 lip 2023, 8:47

ja rozumiem, że upał daje się we znaki no ale bez przesady.... :shock:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 lip 2023, 8:54

ustawa niestety nie definiuje od kiedy do kiedy trwa okres grzewczy
xxooxx
Praktykant
Od: 22 lut 2021, 11:23
Zajmuję się: DW/CP

Napisano: 13 lip 2023, 13:24

Na fakturze rozliczeniowej po lewej stronie wpisanych dwóch nabywców:
1. Pani która złożyła wniosek o VAT, jej adres zgodny z adresem który wpisała we wniosku o refundację VAT. Adres znajduje się na terenie naszej gminy.
2. Pan który nie złożył wniosku i ma adres zamieszkania w innej gminie np. ABC
I ten Pan wpisany też jest na fakturze po prawej stronie, tzn. nad tym pomarańczowym kółkiem, jego adres z faktury jest w gminie ABC.
Czy w takiej sytuacji ta Pani może być odbiorcą paliw gazowych?
rainbow
Stażysta
Od: 27 cze 2017, 14:15
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG

Napisano: 16 lip 2023, 23:11

tetisw pisze:
10 lip 2023, 8:33
Refundujecie Vat za miesiące letnie? Wpłynął mi wniosek o zwrot z faktury za czerwiec i nie wiem co dalej, przecież nikt nie ogrzewał się w czerwcu ....
Gazu się używa także do cwu. To także ogrzewanie. U mnie kocioł chodzi cały rok. Nie jest chyba to wyłączone w ustawie.
rainbow pisze:
13 lip 2023, 13:24
Na fakturze rozliczeniowej po lewej stronie wpisanych dwóch nabywców:
1. Pani która złożyła wniosek o VAT, jej adres zgodny z adresem który wpisała we wniosku o refundację VAT. Adres znajduje się na terenie naszej gminy.
2. Pan który nie złożył wniosku i ma adres zamieszkania w innej gminie np. ABC
I ten Pan wpisany też jest na fakturze po prawej stronie, tzn. nad tym pomarańczowym kółkiem, jego adres z faktury jest w gminie ABC.
Czy w takiej sytuacji ta Pani może być odbiorcą paliw gazowych?
PGNIG? Z mojego osobistego doświadczenia - to jest adres korespondencyjny.
Jest to po prawej bo wpada w okienko koperty.
slawek8
Praktykant
Od: 16 lip 2023, 23:04
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 lip 2023, 13:44

Witam, osoba prowadząca jednoosobowe gospodarstwo domowe złożyła wniosek o refundację podatku VAT twierdząc, że jego dochód za 2021 i 2022 r. wynosił 0 zł. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że osoba ta przez wiele lat przebywała i pracowała za granicą, obecnie posiada zagraniczną emeryturę jednak nie przyznaje się do tego i mówi, że nie miała ani nie ma żadnego dochodu. W jaki sposób mogę udowodnić zagraniczne dochody tej osoby? Czy mogę żądać wykazu wpływów na konto bankowe?

W ustawie o pomocy społecznej na podstawie art. 107 ust. 5d "W przypadku gdy okoliczności sprawy, mające wpływ na prawo do świadczeń, wymagają potwierdzenia innym oświadczeniem lub dokumentem niż wymienionym w ust. 5b, można domagać się takiego oświadczenia lub dokumentu." można wymagać wykazu wpływów na konto bankowe. Czy w ustawie o refundacji podatku VAT też istnieje taki artykuł?
ania.s19
Praktykant
Od: 13 mar 2023, 9:35
Zajmuję się: DM/DG

Napisano: 24 lip 2023, 13:51

jak osoba składa oświadczenie, co do którego prawdziwości masz wątpliwości możesz skierować wniosek do właściwych organów z podejrzeniem 233kk
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 56 z 102    [ Posty: 1017 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x