dodatek gazowy za paliwa dostarczone w 2024 r. - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 maja 2024, 13:43

Lady90 pisze:
23 maja 2024, 10:43
Tak myślę albo wziąć oświadczenie od strony że jest to kolejny złożony wniosek..
albo notatka służbowa z informacją że jest to złożony kolejny wniosek zatem zgodnie z ustawa nie należy weryfikować sytuacji dochodowej gospodarstwa domowego??

Jakieś inne pomysły?
Generalnie to wiedza wewnętrzna organu, że to kolejny wniosek, nie widzę celowości dodatkowych oświadczeń strony w tej kwestii. Notatka służbowa nie zaszkodzi, jak trzeba będzie szukać pierwszego wniosku, a już nie będzie się miało wykupionej licencji na program. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2024, 15:03

Niby tak,
albo traktować to jako błędnie złożony wniosek drogą elektroniczną który jest traktowany jako pierwszy wniosek za rok który dotyczy wniosek tj. 2024, gdyż we wniosku zaznaczono rodzaj składanego wniosku: pierwszy wniosek za wybrany przez Ciebie rok, mimo że wcześniej były już składane wioski za dostarczone paliwo gazowe w 2023 r. zatem winien być kolejnym wnioskiem i należy pomiąć etap weryfikacji zgodnie z art. 20 ust. 4 ustawy o szczególnej ochronie odbiorców paliw gazowych w 2023 r. oraz w 2024 r. w związku z sytuacją na rynku gazu ?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2024, 15:12 przez Lady90, łącznie zmieniany 1 raz.
Lady90
Starszy referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 23 maja 2024, 15:12

"składam wniosek pierwszy raz"
lub "składam kolejny wniosek, a dane mojego gospodarstwa domowego i jego członków się nie zmieniły"
lub "składam kolejny wniosek, a dane mojego gospodarstwa domowego i jego członków się zmieniły"
To jest opcja do zaznaczenia na wniosku o refundację VAT.
Zał. nr 1 do wniosku "wypełnij, jeśli składasz wniosek pierwszy raz..."
Czyli nie wypisuje już tego złącznika składając wniosek po raz kolejny (nie podaje składu rodziny) zatem pokrywa się to dobrze z zapisem w ustawie "Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, weryfikuje wniosek o refundację podatku VAT w zakresie:
1. zgłoszenia lub wpisania głównego źródła ogrzewania gospodarstwa domowego w centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków,
2. wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu, o którym mowa w art. 18 pkt 2.
jednorazowo przy złożeniu pierwszego wniosku o refundację podatku VAT przez odbiorcę paliw gazowych w gospodarstwie domowym, o którym mowa....

Zatem kontynuujemy dochody wyliczone przy pierwszym wniosku 2021 (pierwszy wniosek do lipca) lub 2023 (pierwszy wniosek od sierpnia)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 23 maja 2024, 15:15

Tak, to wszystko się zgadza w wersji papierowej wniosków,
chodzi o wnioski złożone drogą elektroniczną - gdzie wprowadzono pewne zmiany po przedłużeniu okresu zwrotu podatku VAT do 30.06.2024 r. ?
Lady90
Starszy referent

Napisano: 23 maja 2024, 15:15

sorry literówka (ale ważna jednak) - za 2022 - przy wniosku od sierpnia
*Ilona
Starszy referent

Napisano: 24 maja 2024, 11:39

Lady90 pisze:
23 maja 2024, 15:15
Tak, to wszystko się zgadza w wersji papierowej wniosków,
chodzi o wnioski złożone drogą elektroniczną - gdzie wprowadzono pewne zmiany po przedłużeniu okresu zwrotu podatku VAT do 30.06.2024 r. ?
Tak dokładnie, we wniosku elektronicznym pisze "pierwszy wniosek za wybrany przez ciebie rok" - 2024
Już były wnioski tej osoby za rok 2023 (czyli ogólnie nie jest to pierwszy wniosek tej rodziny).
Mnie też upewnijcie :roll:
Cały czas u tej rodziny bazuję na dochodach wyliczonych przy pierwszym wniosku czyli za 2021?
Uważam, że tak (przecież jakby ta sama osoba przyszła z papierowym wnioskiem to dała by mi wniosek ze zaznaczonym kwadracikiem przy "składam kolejny wniosek, a dane mojego gospodarstwa domowego i jego członków się nie zmieniły"

A nie może być przecież różnicy w zależności czy mi ktoś przyszedł z kolejnym wnioskiem osobiście czy złożył go elektronicznie :roll:
*Ilona
Starszy referent

Napisano: 24 maja 2024, 12:49

Osoba która składa wniosek po raz kolejny i dane nie uległy zmianie NIE uzupełnia załącznika nr 1 do wniosku (a w tym załączniku wpisuje się skład gospodarstwa domowego, rok kalendarzowy którego dochód dotyczy, składki na ubezpieczenie zdrowotne, informacje o dochodach niopodatkowanych....)
Mam kolejny wniosek - nie ma tego załącznika (bo go nie wypisują już), zatem bazuje na pierwszym wniosku i dalej powielam wyliczony dochód dla danej rodziny z pierwszego wniosku czyli za 2021
Jak dla mnie wniosek elektroniczny jest źle skonstruowany (tak tylko szukam potwierdzenia :) )
*Ilona
Starszy referent

Napisano: 24 maja 2024, 12:56

Też tak uważam, że wniosek elektronicznie jest niepoprawnie skonstruowany (niepotrzebnie wprowadzono rok którego dotyczy wniosek) stąd pojawiły się rozbieżności
Lady90
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem