Dodatek mieszkaniowy a pomoc społeczna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 maja 2021, 13:46

Witam, mam pytanie odnośnie sytuacji rodziny. Wnioskodawca pobiera zasiłek stały dla samotnie gospodarującego jednak do dodatku wpisał 4 osoby we wniosku . Co w sytuacji gdy oświadcza że mieszka w 4 ale gospodaruje sam? Czy i tak liczycie na te 4 osoby jak we wniosku wskazano czy jednak na 1 osobę skoro gospodaruje samotnie? Czy w waszych ośrodkach były podobne sytuacje kiedy pomoc społeczna miała inne informacje niż wy i czy te dane muszą się ze sobą pokrywać czy może są traktowane jako całkiem osobne działy nie mające wpływ jedna na drugą?
Kaika
Praktykant
Od: 26 maja 2021, 13:36
Zajmuję się: DM/DE stypendia/zasiłki szkolne/stypendia socjalne

Napisano: 26 maja 2021, 14:24

w pomocy społecznej jest taka sytuacja że może samotnie gospodarować pomimo iż jest więcej osób w domu, natomiast jeśli chodzi o DM to pomimo że w PS sam gospodaruje musi wpisać aktualną liczbę członków gospodarstwa domowego wraz z ich dochodami, tutaj nie porównuje się to z pomocą społeczną
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 27 maja 2021, 8:03

kamos90 pisze:w pomocy społecznej jest taka sytuacja że może samotnie gospodarować pomimo iż jest więcej osób w domu, natomiast jeśli chodzi o DM to pomimo że w PS sam gospodaruje musi wpisać aktualną liczbę członków gospodarstwa domowego wraz z ich dochodami, tutaj nie porównuje się to z pomocą społeczną
art.3 mówi o ''zamieszkującymi i gospodarującymi'' , rozumiem to jako że gospodarstwo domowe składa się z takich i takich osób. W takim razie osoby w deklaracji mają wspólne gospodarstwo, a w stałym mają osobne co oznacza dwie różne wersje w jednym ośrodku. Może to źle rozumiem dlatego pytam jak inni do tego podchodzą
Kaika
Praktykant

Napisano: 27 maja 2021, 9:05

Kaika pisze:
27 maja 2021, 8:03
kamos90 pisze:w pomocy społecznej jest taka sytuacja że może samotnie gospodarować pomimo iż jest więcej osób w domu, natomiast jeśli chodzi o DM to pomimo że w PS sam gospodaruje musi wpisać aktualną liczbę członków gospodarstwa domowego wraz z ich dochodami, tutaj nie porównuje się to z pomocą społeczną
art.3 mówi o ''zamieszkującymi i gospodarującymi'' , rozumiem to jako że gospodarstwo domowe składa się z takich i takich osób. W takim razie osoby w deklaracji mają wspólne gospodarstwo, a w stałym mają osobne co oznacza dwie różne wersje w jednym ośrodku. Może to źle rozumiem dlatego pytam jak inni do tego podchodzą
generalnie chodzi oto, że nie interesują ciebie przepisy ustawy o pomocy społecznej, to co on podał w ramach pomocy to jest zupełnie inna rzecz, ciebie tylko interesuje tylko ustawa o DM, nie ma co tak drążyć
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 27 maja 2021, 11:44

Gdzieś w wyroku przeczytałam, że uważa się za jedność gospodarstwa w jednym lokalu i tego się trzymam
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 27 maja 2021, 12:11

Robienie dwóch (lub więcej) gospodarstw domowych w obrębie jednego domu jest często formą wyciągania pieniędzy z pomocy społecznej, no ale skoro tak się da to ludzie korzystają. Dodatki to na szczęście co innego - i bardzo dobrze, bo byśmy poszaleli dostając po 2 wnioski na 1 mieszkanie. ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2021, 12:41

Czyli ignorujemy co mają tam w PS mimo tego że na decyzjach czy zaświadczeniach widnieje samotnie gospodarująca...Rozumiem że dodatki to inna beczka, jednak dla mnie to dziwne i nie wiem jak by takie dwie różne informacje wypadły przy kontroli czy odwołaniu . Faktycznie do myślenia daje fakt że mogli by wtedy sobie składać np. dwa dodatki, jednak skoro na decyzji mam że są sami to czemu nagle w dodatku mam 5 lub 4. Jest to jawne oszustwo ale coż w PS dozwolone
Kaika
Praktykant

Napisano: 27 maja 2021, 13:22

W przypadku kontroli pomoc społeczna będzie mieć prawidłowe dokumenty i Ty w dodatkach też będziesz mieć prawidłowe. Zresztą szansa, że kontrola zajmie się tą samą rodziną w kilku różnych działach chyba nie jest za duża.

Miałam sporo takich przypadków, zresztą chyba o nich już tu pisałam. Mieszkający wspólnie: starsza pani z emeryturą oraz nie pracujący od wielu lat syn alkoholik. No i się robi oddzielne gospodarstwa dla załatwienia sobie zasiłku stałego i innych, chociaż syn, co oczywiste, jest na utrzymaniu matki i prowadzą wspólne gospodarstwo.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x