dodatek mieszkaniowy jak obliczyć? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 mar 2016, 17:40

Witam!
Proszę o pomoc w rozpatrzeniu wniosku o dodatek mieszkaniowy. Dziewczyna wynajmuje pokój w domu jednorodzinnym( 22,5 mkw)z dostępem do pomieszczeń niżej wymienionych, to znaczy korzysta z tych pomieszczeń :
do kuchni-15 mkw, łazienki-6 mkw, wc-1,5 mkw,holu 6 mkw, przedpokoju 4mkw, pokoju przechodniego 9mkw. dostęp do tych pomieszczeń ma również właścicielka domu, która korzysta ze wspólnych pomieszczeń i ma do dyspozycji dwa swoje pokoje na wyłączność.
Jak obliczyć powierzchnię użytkową dla wniosku ? mam policzyć pokój tej dziewczyny plus wspólne pomieszczenia dodać i podzielić na 2 ? czy powierzchnią użytkową jest tylko 22,5 mkw?
Jeśli licząc powierzchnię użytkową- pokój 22,5 mkw i dostęp do części wspólnych( podzielony na dwie bo dostęp mają dwie osoby) to powierzchnia użytkowa wynosić będzie 43,25 mkw, a powierzchnia użytkowa nie przekraczająca powierzchni normatywnej o więcej niż 30% dla wniosku dla 1 osoby wynosi 45.50 mkw.
Dodam, że dochód tej osoby wynosi 1223,59 zł na 1 miesiąc, dom nie posiada centralnego ogrzewania, ani centralnie ciepłej wody, ogrzewanie w domu to ogrzewanie piecem gazowym. Miesięczne wydatki rzeczywiste, które mogę wziąć pod uwagę to czynsz- 120 zł, woda zimna 26,20, kanalizacja 28,88, wywóz śmieci 10,30 zł. Rachunek za energię elektryczną to- 125 zł na 2 miesiące, i rachunek za gaz za jeden miesiąc to( ogrzewanie domu i gotowanie)- 350 zł, których w żaden sposób liczyć nie mogę do wydatków mieszkaniowych.
Jaką powierzchnię użytkową wpisać we wniosku, żeby obliczyć dodatek mieszkaniowy i ryczałt za brak instalacji centralnego ogrzewania?
MagdaP

Napisano: 22 mar 2016, 10:30

hmmm... widzę, że temat nie jest najłatwiejszy...:)
MagdaP

Napisano: 22 mar 2016, 10:42

Proszę o wskazówki jak mam policzyć powierzchnię użytkową czy to co zajmuje ta Pani, czy też doliczać te pomieszczenia wspólne? czy ryczałt za brak ogrzewania zlicza się do powierzchni zajmowanej faktycznie czy do powierzchni 35m kw?
i co z pomieszczeniami wspólnymi, które razem z właścicielką mieszkania Pani dzieli? Przy ustalaniu powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego bierze się pod uwagę wszystkie pomieszczenia, takie jak: pokoje, kuchnie, spiżarnie, przedpokoje, alkowy, hole, korytarze, łazienki itp. Nie wlicza się natomiast: balkonów, tarasów, loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek na opał.
Nie wiem jak tej Pani to obliczyć, ponieważ tylko jej pokoje zajmują 34,5 mkw, a kuchnia 15 mkw, plus pokoje to jest 49,5 mkw, plus pomieszczenia wspólne...
MagdaP

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x