Witam!
Proszę o pomoc w rozpatrzeniu wniosku o dodatek mieszkaniowy. Dziewczyna wynajmuje pokój w domu jednorodzinnym( 22,5 mkw)z dostępem do pomieszczeń niżej wymienionych, to znaczy korzysta z tych pomieszczeń :
do kuchni-15 mkw, łazienki-6 mkw, wc-1,5 mkw,holu 6 mkw, przedpokoju 4mkw, pokoju przechodniego 9mkw. dostęp do tych pomieszczeń ma również właścicielka domu, która korzysta ze wspólnych pomieszczeń i ma do dyspozycji dwa swoje pokoje na wyłączność.
Jak obliczyć powierzchnię użytkową dla wniosku ? mam policzyć pokój tej dziewczyny plus wspólne pomieszczenia dodać i podzielić na 2 ? czy powierzchnią użytkową jest tylko 22,5 mkw?
Jeśli licząc powierzchnię użytkową- pokój 22,5 mkw i dostęp do części wspólnych( podzielony na dwie bo dostęp mają dwie osoby) to powierzchnia użytkowa wynosić będzie 43,25 mkw, a powierzchnia użytkowa nie przekraczająca powierzchni normatywnej o więcej niż 30% dla wniosku dla 1 osoby wynosi 45.50 mkw.
Dodam, że dochód tej osoby wynosi 1223,59 zł na 1 miesiąc, dom nie posiada centralnego ogrzewania, ani centralnie ciepłej wody, ogrzewanie w domu to ogrzewanie piecem gazowym. Miesięczne wydatki rzeczywiste, które mogę wziąć pod uwagę to czynsz- 120 zł, woda zimna 26,20, kanalizacja 28,88, wywóz śmieci 10,30 zł. Rachunek za energię elektryczną to- 125 zł na 2 miesiące, i rachunek za gaz za jeden miesiąc to( ogrzewanie domu i gotowanie)- 350 zł, których w żaden sposób liczyć nie mogę do wydatków mieszkaniowych.
Jaką powierzchnię użytkową wpisać we wniosku, żeby obliczyć dodatek mieszkaniowy i ryczałt za brak instalacji centralnego ogrzewania?