dodatek mieszkaniowy na domek gospodarczy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 lip 2017, 9:10

czy można przyznać dodatek na domek gospodarczy??? ewidentnie taki zapis jest w akcie notarialnym,
jak uzasadnić decyzję, skoro nie ma definicji lokalu mieszkalnego?
kasia c
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 8:15
Zajmuję się: przyznawaniem dodatków mieszkaniowych i energetycznych

Napisano: 26 lip 2017, 10:23

Cóż w kwestii czym jest lokal mieszkalny to reguluje ustawa o własności lokali.
Art. 2 ust. 2: Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne".

W kwestii dodatku w zasadzie można by się przychylić do przyznania jednakże musisz dobrze zbadać sprawę.
1. Trzeba ustalić czy pod wskazanym lokalem wnioskodawca zamieszkuje (znajduje się jego centrum życiowe). No i najważniejsze, czy nie posiada innych lokali mieszkalnych. Tak więc wywiad trzeba zrobić.
2. We właściwym urzędzie miasta/gminy sprawdzić też deklaracje na wywóz nieczystości stałych. Musiał tam podać adres (przy okazji weryfikacji liczby osób stale zamieszkujących).
Jeśli nie wyjdą żadne nieścisłości a wnioskodawca ma tytuł prawny i spełnia inne kryteria to sądzę, że można przyznać. Tym bardziej, że po zmianach w KPA wątpliwości mamy rozstrzygać na korzyść strony. W takim przypadku uzasadnienie będzie musiało być wzbogacone o dane z wywiadu.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 26 lip 2017, 10:27

Dla mnie domek gospodarczy to szopa a nie lokal mieszkalny. I zdecydowanie nie jest przeznaczony na cele mieszkalne.
O. Coś takiego znalazłem:
https://www.projektoskop.pl/a-3414-budyn ... platy.html
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2017, 11:14

Może tak być a równie dobrze może to być murowany budynek który później przystosowano do celów mieszkaniowych. Po to właśnie ma być wywiad aby to wszystko ustalić. Niektóre lokale nazywane socjalnymi to nawet na budy na narzędzia się nie nadają a mimo to wchodzą w skład zasobu mieszkaniowego gmin i lokuje się w nich ludzi.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 26 lip 2017, 11:37

Nie, no ok, ale zgodnie z przeznaczeniem te socjalne szopy są na cele mieszkaniowe (przystosowane i zmienione). A tu masz jak byk w akcie, że to gospodarczy. Nie budynek mieszkalny tylko gospodarczy. IMO nie można przyznawać dodatku skoro lokal nie jest mieszkalny.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2017, 12:36

Wnioskodawca mógł nabyć budynek gospodarczy, nic nie stało na przeszkodzie aby później dostosować go do celów mieszkalnych. Według mnie każdy taki przypadek trzeba potraktować indywidualnie i sprawdzić, tym bardziej jeśli wniosek został złożony. To trochę swoisty paradoks bo spotkałem się z opiniami, że jeśli budynek ma ściany, dach, okna i drzwi to już może ktoś mieszkać. Jak pisałem wywiad, ewentualne ustalenia we właś. urzędzie i dopiero decyzja. Nie wiem jak u was u mnie gdybym wydał w takiej sprawie decyzję odmowną bez wywiadu to SKO z miejsca by odesłało i kazało szczegółowo rozpatrzyć.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 26 lip 2017, 12:56

pytałam właściciela nie zmieniał w starostwie na lokal mieszkalny, mam też wypis z kartoteki budynków ze starostwa i ewidentnie jest wpis "pozostałe budynki niemieszkalne"
kasia c
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 8:15
Zajmuję się: przyznawaniem dodatków mieszkaniowych i energetycznych

Napisano: 27 lip 2017, 9:51

Zacznę od początku
kasia c pisze:czy można przyznać dodatek na domek gospodarczy
Moim zdaniem NIE MOŻNA i są na to argumenty.
kasia c pisze:jak uzasadnić decyzję, skoro nie ma definicji lokalu mieszkalnego?
Na cóż definicja? Jest jednoznaczny zapis w dokumencie, a z drugiej strony jednoznaczne przepisy art. 2 ust. 1, w tym pkt 4 (punkty 1, 2, 3 i 5, a nawet 4 nie mają zastosowania — tak można napisać).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2017, 10:05

MadJack pisze: To trochę swoisty paradoks bo spotkałem się z opiniami, że jeśli budynek ma ściany, dach, okna i drzwi to już może ktoś mieszkać.
Bez przesady. Możliwy sposób wykorzystania jakiejś rzeczy nie może przesądzać o klasyfikacji tej rzeczy. Przykładowo jeśli ktoś „zamieszka” pod mostem,. to przez to ten most nie stanie się lokalem mieszkalnym, przynajmniej formalnie.
MadJack pisze: Jak pisałem wywiad, ewentualne ustalenia ...
Podobnie żaden wywiad czy wyjaśnienia nie mogą zmienić oficjalnej kwalifikacji obiektu budowlanego. Wywiad z resztą nie jest od tego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2017, 13:55

hehe dobre z tym mostem. Polemizowałbym jednak bo to tylko dach i dwie ściany a i z tytułem prawnym mogłoby być krucho. Odnośnie lokali... Cóż z takimi opiniami się spotkałem, nie twierdzę, że one są słuszne.
Nigdzie też nie twierdze o zmianie kwalifikacji omawianego budynku. Uważam, że określenie a akcie budynku jako gospodarczy nie kłóci się z art. art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o DM. "Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych znajdujących się w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom samodzielnych lokali mieszkalnych".

Natomiast uważam, iż właśnie w trakcie wywiadu można próbować ustalić, czy wnioskodawca zamieszkuje w tym budynku i ponosi w związku z tym jakieś wydatki. Może właśnie będzie to ugryzione z drugiej strony bo wyjdzie, że może i mieszka ale nie ma wody, kanalizacji, szamba ani do opłaty za wywóz nieczystości stałych się nie zgłosił. Wówczas nie ma wydatków które można by brać w przypadku takich budynków. A zatem nie ma kosztów związanych z lokalem nie ma dodatku mieszkaniowego.
Jak pisałem wyżej, nie wiem jak u was u mnie gdybym rozpatrzył bez wywiadu taką sprawę i dał odmowę tylko ze względu na kwalifikację budynku w akcie SKO uwaliłoby w sekundę.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x