Dodatek mieszkaniowy - prosze o odpowiedz doświadczonych ludzi - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 31 sie 2020, 14:24

Dzień dobry,

Proszę o udzielenie odpowiedzi odnośnie dodatku mieszkaniowego.
Mam poniższe pytania:
1) Od 2018 roku zamieszkuje w wynajmowanym mieszkaniu z powodu studiów. Mój dochód wynosi 0.00zł. Rodzice pomagają mi w utrzymaniu oraz zapłaceniu mieszkania. Byłam ubezpieczona jako domownik rolnika. Składając wniosek o dodatek mieszkaniowy jak mam poświadczyć swój dochód?
2) To będzie pierwszy raz, kiedy chcę złożyć wniosek. Właściciel mieszkania udostępnił mi skan aktu notarialnego, czy muszę posiadać oryginał takiego dokumentu?
3) Jak wygląda procedowanie dt. Dodatku mieszkaniowego wstecz. W ustawie określone jest, że z powodu Covid-19 można ubiegać się wstecz o dodatek mieszkaniowy - czy mogłoby to obejmować wstecz ten czas odkąd mieszkam w Krakowie? Czy tylko wstecz max. 6msc - począwszy od wybuchu epidemii?
4) Czy można procedować równocześnie o dwa dodatki mieszkaniowe? Tzn. od październik 2019 do marzec 2020 i od kwiecień 2020 do wrzesień 2020?
5) Czy trzeba złożyć dodatkową dokumentację ubiegając się o dodatek mieszkaniowy wstecz?
6) Czy odstępne dla Właściciela się ujmuje do dodatku?
7 Jeszcze pytanie o rozliczenie niedopłaty dt. wody i ogrzewania. Mój czynsz wynosi blisko 220zł a regulowałam opłaty około 260zł/na msc - na co wskazywał stan iczników i rachunki. w umowie mam 220zł + regulacja nadpłaty/niedopłaty - czy będzie brana pod uwagę rzeczywisty wydatek czy tak kwota w umowie?
Sylwia1234
Praktykant
Od: 31 sie 2020, 12:30
Zajmuję się: Praca w Urzedzie

Napisano: 01 wrz 2020, 9:44

Ad 1. Piszesz oświadczenie, ile otrzymujesz od rodziców z 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku, czyli jeżeli składasz dzisiaj, to za miesiące 06-07-08 2020 r. Jeżeli cały czas mieszkasz na stancji (mam rozumieć że w wakacje też) to nie ma problemu, natomiast, jeżeli mieszkasz wyłącznie w okresie studiów, to teraz możesz mieć decyzję odmowną gdyby przeprowadzono z Tobą wywiad (okres wakacyjny raczej mieszkałaś u rodziców). W takiej sytuacji ja bym składał gdzieś w styczniu, by dochody były za okre 10-11-12 2020 r.

Ad.2. W takiej sytuacji potrzebujesz zarówno oryginał aktu notarialnego jak i umowy najmu.

Ad.3. Ustawa Covidowska mówi o mocy wstecznej od 13 marca 2020 r.

Ad.4. Nie, możesz wnioskować moc wsteczną od 13 marca / 1 kwietnia (nie jestem tutaj pewien) do sierpnia / września i wtedy nowy wniosek od sierpnia/ września do styczeń / luty

Ad.5. Nie, tylko do wniosku o przyznanie DM dołączasz klauzulę, piszesz np. że zgodnie z art. 15zzzib ust. 4. ustawy covidowskiej wnoszę o przyznanie dodatku od ...... (data)

Ad. 6 To nie jest wydatek w sensie ustawy o DM, ewentualnie czynsz, ale to zależy od stawki gminnej.

Ad. 7. Bierze się zawsze mniejszą kwotę.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x