Dzień dobry,
Proszę o udzielenie odpowiedzi odnośnie dodatku mieszkaniowego.
Mam poniższe pytania:
1) Od 2018 roku zamieszkuje w wynajmowanym mieszkaniu z powodu studiów. Mój dochód wynosi 0.00zł. Rodzice pomagają mi w utrzymaniu oraz zapłaceniu mieszkania. Byłam ubezpieczona jako domownik rolnika. Składając wniosek o dodatek mieszkaniowy jak mam poświadczyć swój dochód?
2) To będzie pierwszy raz, kiedy chcę złożyć wniosek. Właściciel mieszkania udostępnił mi skan aktu notarialnego, czy muszę posiadać oryginał takiego dokumentu?
3) Jak wygląda procedowanie dt. Dodatku mieszkaniowego wstecz. W ustawie określone jest, że z powodu Covid-19 można ubiegać się wstecz o dodatek mieszkaniowy - czy mogłoby to obejmować wstecz ten czas odkąd mieszkam w Krakowie? Czy tylko wstecz max. 6msc - począwszy od wybuchu epidemii?
4) Czy można procedować równocześnie o dwa dodatki mieszkaniowe? Tzn. od październik 2019 do marzec 2020 i od kwiecień 2020 do wrzesień 2020?
5) Czy trzeba złożyć dodatkową dokumentację ubiegając się o dodatek mieszkaniowy wstecz?
6) Czy odstępne dla Właściciela się ujmuje do dodatku?
7 Jeszcze pytanie o rozliczenie niedopłaty dt. wody i ogrzewania. Mój czynsz wynosi blisko 220zł a regulowałam opłaty około 260zł/na msc - na co wskazywał stan iczników i rachunki. w umowie mam 220zł + regulacja nadpłaty/niedopłaty - czy będzie brana pod uwagę rzeczywisty wydatek czy tak kwota w umowie?