nienaliczenie ryczałtu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 wrz 2020, 14:04

Witam,
chciałbym się doradzić jak wy byście to zrobili.
Chce wysłać zawiadomienie do dostarczenia rozliczenia za prąd i w razie kiedy nie dostarczy mi tego rozliczenia w ciągu 7 dni od dnia otrzymania pisma to nie rozpatrzę wniosku w części naliczania ryczałtu. I teraz jeżeli nie naliczam ryczałtu to radzilibyście zrobić wywiad do tego wniosku czy nie. Bo nie wiem czy mi się wtedy ta osoba przypadkiem nie odwoła.
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 04 wrz 2020, 14:15

W wywiadzie nie stwierdzisz, czy Pan X ma fakturę za prąd czy nie. Poza tym wywiad robisz gdy masz komplet dokumentów, najpierw trzeba złożyć wniosek i dać załączniki, dopiero od tego momentu rozpoznajesz wniosek.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 04 wrz 2020, 14:59

w ciągu 7 dni od dnia otrzymania pisma to nie rozpatrzę wniosku w części naliczania ryczałtu.
nie w części a całego wniosku patrz art 64 par 2 kpa
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 wrz 2020, 15:20

brodafix pisze:
04 wrz 2020, 14:59
w ciągu 7 dni od dnia otrzymania pisma to nie rozpatrzę wniosku w części naliczania ryczałtu.
nie w części a całego wniosku patrz art 64 par 2 kpa
Z tego wynika, że tylko ryczałtu nie liczymy.

WSA w Warszawie w wyroku z 7.05.2015 r., II SA/Wa 2197/14

Pytanie
Co zrobić w sytuacji, gdy osoba składająca wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego:
1. nie ma faktury za prąd, ponieważ nie ma jeszcze założonego licznika,
2. nie ma faktury, ponieważ ma prąd na kartę,
3. nie donosi w wyznaczonym terminie faktury za prąd,
4. ma fakturę za prąd, ale nie dołącza potwierdzenia opłaty?
Czy można przyjąć ogólną stawkę za 1 kWh określoną przez dostawcę energii czy przyznać tylko dodatek mieszkaniowy bez ryczałtu na zakup opału, gdyż brak jest rachunku za ostatni okres rozliczeniowy?

Odpowiedź
Zgodnie z literą prawa, podstawę obliczenia ryczałtu na zakup opału stanowi równowartość kilowatogodziny energii elektrycznej według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy, z wyłączeniem opłaty abonamentowej oraz stałych opłat miesięcznych na 1 m2 normatywnej powierzchni użytkowej. Organ powinien wezwać stronę do dostarczenia rachunku za energię elektryczną za ostatni okres rozliczeniowy, a następnie wydać decyzję administracyjną o przyznaniu dodatku mieszkaniowego bez ryczałtu na zakup opału. Stronie niezadowolonej z rozstrzygnięcia przysługuje prawo do wniesienia odwołania do SKO.

Uzasadnienia już nie dawałem bo za dużo tego.

I chciałem się tylko doradzić czy dla bezpieczeństwa lepiej przeprowadzić też wywiad bo nie wiem czy Wnioskodawca się później odwoła czy też nie. Bo ogólnie do odmowy zawsze mam wywiad ale czy do "częściowej odmowy" też go lepiej zrobić czy już niekoniecznie?
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 04 wrz 2020, 15:25

§ 2. Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.
jeśli nie doręczy w terminie brakującego rachunku możesz z czystym sumieniem pozostawić wniosek bez rozpoznania....

jesli jednak wcześniej Strona wyjaśniała,że nie może doręczyć rachunku z różnych przyczyn niezależnych od siebie no to już inna bajka 8-)
I chciałem się tylko doradzić czy dla bezpieczeństwa lepiej przeprowadzić też wywiad bo nie wiem czy Wnioskodawca się później odwoła czy też nie. Bo ogólnie do odmowy zawsze mam wywiad ale czy do "częściowej odmowy" też go lepiej zrobić czy już niekoniecznie?
wywiad cóż za pomysł ? nie ma takiej potrzeby
jeśli nie doręczy rachunku to nie wydajesz decyzji! klient nie ma od czego się odwołać .. i po sprawie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x