Dodatek motywacyjny - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 09 gru 2024, 17:08

Witam, trochę się zakręciłam, czy dodatek motywacyjny jest finansowany w 100% z środków budżetu państwa?
joyd84
Stażysta
Od: 21 sie 2017, 9:04
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 09 gru 2024, 17:36

"Program jest finansowany z dotacji celowej z budżetu państwa.", nie pisze, że "dofinansowany"
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 10 gru 2024, 8:39

Niby tak ale PPK, czy jeśli uzupełniasz nim chorobowe to wtedy to jest to płacone z własnych
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 10 gru 2024, 9:18

my nie płacimy ppk
mgops7
Podinspektor

Napisano: 10 gru 2024, 13:06

mgops7 pisze:
10 gru 2024, 9:18
my nie płacimy ppk
Jak gadałam w tej sprawie z uw powiedzieli że trzeba ale z programu zgodnie z wytycznymi nie jest finansowany. Z PPK też mi odpisali :
Zgodnie z art. 26-27 ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 427), dalej „ustawa o PPK", wpłaty do PPK stanowią określony procent wynagrodzenia uczestnika PPK, zgodnie z definicją „wynagrodzenia" zawartą w art. 2 ust. 1 pkt 40 ustawy o PPK. Pracodawca ma obowiązek obliczyć i pobrać wpłaty do PPK przy zastosowaniu takiej stawki procentowej, jaka wynika z przepisów ustawy o PPK, od wynagrodzenia w rozumieniu tej ustawy.

„Wynagrodzeniem" w rozumieniu ustawy o PPK jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe uczestnika PPK, o której mowa w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych, bez stosowania ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust. 1 tej ustawy (tzw. 30-krotność), oraz z wyłączeniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopie wychowawczym oraz pobierających zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Więc ja normalnie licze
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 10 gru 2024, 13:28

my w ogóle - póki co nie płacimy ppk, bo pracownicy złożyli rezygnację, ale dziękuję za wyjaśnienia, pozdrawiam :)
mgops7
Podinspektor

Napisano: 10 gru 2024, 13:45

A czy nie uważacie, że dodatek powinien również wchodzić do podstawy trzynastki? Bo jeżeli wchodzi do PPK (na podst. ustawy o PPK), jeżeli wchodzi do podstawy świadczeń chorobowych (na podst. ustawy zasiłkowej) - zgodnie z wytycznymi wyłączone z zapisu Programu, to dlaczego trzynastki nie liczyć na podstawie Ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym tylko na podstawie nie wiadomo czego :(
renatak
Praktykant
Od: 08 sie 2024, 13:30
Zajmuję się: ŚDS

Napisano: 10 gru 2024, 14:14

renatak pisze:
10 gru 2024, 13:45
A czy nie uważacie, że dodatek powinien również wchodzić do podstawy trzynastki? Bo jeżeli wchodzi do PPK (na podst. ustawy o PPK), jeżeli wchodzi do podstawy świadczeń chorobowych (na podst. ustawy zasiłkowej) - zgodnie z wytycznymi wyłączone z zapisu Programu, to dlaczego trzynastki nie liczyć na podstawie Ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym tylko na podstawie nie wiadomo czego :(
Bo o 13 napisali wprost że nie wchodzi
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 10 gru 2024, 14:19

o świadczeniach chorobowych też napisali wprost "świadczenia"
Ustawy to równorzędne akty prawne a ustawa o dodatkowym wynagr. rocznym nie została zmieniona tym samym można posłużyć się np. ustawą karta nauczyciela - tam też jest mowa o dodatkach motywacyjnych
renatak
Praktykant
Od: 08 sie 2024, 13:30
Zajmuję się: ŚDS

Napisano: 10 gru 2024, 14:33

renatak pisze:
10 gru 2024, 14:19
o świadczeniach chorobowych też napisali wprost "świadczenia"
Ustawy to równorzędne akty prawne a ustawa o dodatkowym wynagr. rocznym nie została zmieniona tym samym można posłużyć się np. ustawą karta nauczyciela - tam też jest mowa o dodatkach motywacyjnych
Wiecie prawda jest taka moim zdaniem, że ustawa była napisana na kolanie z cyklu ''plan był dobry'' ale wykonanie niekoniecznie. Na początku zapewne miało się nie liczyć do niczego ale z perspektywy ZUS-U było bez sensu że ktoś odprowadza składki ale miał by niemożliwość korzystania z nich i wyszło jak wyszło. Nie szukajmy w tym logiki, że jedne świadczenia każą inne nie
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x