Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 3 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 07 gru 2021, 14:57

Nie wiem jak to będzie. Teraz ciągle mam co robić. wiele rzeczy mam jeszcze do zrobienia, a nie wiem jak duże będzie zainteresowanie tymi dopłatami. Ja jestem sama, bo koleżanka na macierzyńskim. Bardziej mnie interesuje czy dostanę jakąś kasę za to, bo mnie szlag trafi normalnie.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 07 gru 2021, 15:02

Młodypracownik pisze:
07 gru 2021, 14:57
Nie wiem jak to będzie. Teraz ciągle mam co robić. wiele rzeczy mam jeszcze do zrobienia, a nie wiem jak duże będzie zainteresowanie tymi dopłatami. Ja jestem sama, bo koleżanka na macierzyńskim. Bardziej mnie interesuje czy dostanę jakąś kasę za to, bo mnie szlag trafi normalnie.
2% łącznej kwoty dotacji wypłaconych w gminie - ale czy coś z tego otrzyma pracownik do wynagrodzenia :lol: ... Kiedy mamy realizować kolejne zadanie ? :o jak już ciężko się wyrobić z aktualnymi obowiązkami.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 07 gru 2021, 15:11

Młodypracownik pisze:
07 gru 2021, 14:57
też jestem sama, mam rodzinne, fa, CP, 500 plus, płatniki i inne rzeczy
koleżanka na już macierzyńskim
jak wrzucą jeszcze, co jest prawdopodobne bo przecież nic już nie mam do roboty wnioski na nowy okres wydane, teraz to tylko bieżące sprawy ... a ile ja ich tam mam :D :D :D ogólnie leżę i pachnę teraz do sierpnia
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 07 gru 2021, 20:28

Tak liczę, że u nas prawie wszyscy w gminie bedą się kwalifikować do dodatku, bo jest przecież złotówka. Wszyscy z rodzinnych, wychowawczych i wszyscy emeryci, renciści, bezrobotni, samotni, pijaczki, rodziny bez dzieci lub z dorosłymi dziećmi- no dosłownie wszyscy. Po co dzielenie tej wypłaty na dwie raty i po co nienależnie pobrane- przecież nie ma utrat i uzysków? I to mamy dodatkowo dostać do tego co już mamy za parę groszy?? Jeszcze sprawozdania co kwartał. Jaja sobie z nas robią.

Ja mam ciągle wnioski, bo ludzie cały czas składają, wciąż problem z pielęgnacyjnymi, wywiady z dłużnikami, zwroty wpłat od komornika, zawiadomienia do prokuratury, pełno nienależnie pobranych, upomnienia, tytuły wykonawcze. Chętnie to oddam i wezmę dodatek osłonowy. Ale dodatkowo to napewno nie.
nowa21
Stażysta
Od: 18 sie 2021, 20:33
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 08 gru 2021, 9:35

Ta ustawa jest niestety nierealizowalna. Czy ktoś pomyślał o poniższych problemach.

1. Biorąc po uwagę wysokość kryteriów dochodowych i zasadę „złotówka za złotówkę” ilość uprawnionych gospodarstw domowych w zależności od gminy może wahać się w przedziale 70-90%. Dodatkowo będziemy z pewnością mieli do czynienia z wysypem „nowych” oddzielnych gospodarstw domowych, co jest praktycznie nie do zweryfikowania. Oznacza to, że dodatek osłonowy będzie najbardziej powszechnym zasiłkiem, jaki kiedykolwiek wprowadzono.
Liczba klientów przekroczy liczbę wniosków o 500+, podczas gdy np. liczba wniosków o wydanie zaświadczenia do programu „Czyste powietrze” jest znikoma. Nie widzę obecnie takich rezerw osobowych i organizacyjnych w OPSach, które pozwoliłyby w warunkach pandemii na sensowne obsłużenie takich ilości klientów w ekstremalnie krótkim czasie (aby otrzymać I ratę do 31.03.2022 r., wniosek trzeba złożyć z styczniu).

2. Nie ma tutaj mowy o jakimkolwiek elektronicznym składaniu wniosków. Kto obsługuje świadczenia rodzinne lub wydaje zaświadczenia do programu „Czyste powietrze” wie, że jeżeli nie sprawdzi się wniosku przy Kliencie i nie poprawia na miejscu, to co najmniej 90% wniosków jest do poprawy, a mamy tu do czynienia z ustalaniem dochodu a więc najtrudniejszym i najbardziej czasochłonnym kryterium.
Skąd nagle wziąć pracowników do obsługi tak pracochłonnego zadania, chyba będzie trzeba zaangażować połowę pracowników OPS, w tym pracowników socjalnych. W świadczeniach rodzinnych wciąż kończymy rozpatrywanie wniosków na nowy okres, trzeba zrobić waloryzację świadczeń pielęgnacyjnych, trzeba obsługiwać nieustający napływ nowych wniosków o świadczenia pielęgnacyjne z wywiadami, odwołaniami itp., czekają działania wobec dłużników alimentacyjnych i cała masa czynności związanych z obsługą tych i innych zadań.

3. Jak w warunkach pandemii zapewnić nagle bezpieczną dla Klientów i pracowników obsługę przy takiej ilości spraw, przy czym wielu klientów to będą osoby starsze. Wyobrażacie sobie w styczniu na mrozie kolejki przez OPSami, bo przecież nie można wpuszczać więcej osób niż 1 na stanowisko. Dla pracowników to pewne złapanie COVIDa, a o wrzucaniu wniosków do skrzynki można zapomnieć, bo większość wniosków będzie źle wypełniona.

4. 2% na koszty obsługi to wartość dalece niewystarczająca, podejrzewam, że i 10% będzie za mało. 2% starczy z ledwością na listy, papier i zakup tonerów, przy założeniu, że będzie tylko 1 list (a gdzie wezwania do uzupełnienia, odwołania itd.). Skąd gminy mają wziąć środki na pozostałe koszty obsługi - ewentualne zatrudnienie dodatkowych pracowników, dodatki specjalne, zakup licencji (wątpię, żeby dostawcy oprogramowania zapewnili bezpłatnie obsługę dodatku), zwiększenie ilości licencji na dodatkowe stanowiska pracy, zapewnienie technicznie możliwości obsługi na dodatkowych stanowiskach pracy, zorganizowanie punktów obsługi, zorganizowanie obsługi kasowej (w wielu gminach kasy zostały zlikwidowane lub ich działalność zawieszona na czas pandemii), koszty przekazów pocztowych (koszt przekazu pocztowego w przypadku dodatku dla gospodarstwa 2-3 osobowego wyniesie (300 zł x 1% + 5,60 zł) x 2 raty = 17,20 zł a środki na koszty obsługi 600 zł x 2% = 12,00 zł)), druk i dystrybucja wniosków, kopertowanie, itd.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 08 gru 2021, 9:47

@JLP
Ja jeszcze widzę problem z odliczaniem 13 emerytury. Przy CP mnie to nie boli ale już przy dodatku osłonowym, gdzie mam brać odpowiedzialność za wydanie pieniędzy to mam problem z interpretacją tego przepisu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 gru 2021, 9:55

Dodatkowo:

5. Ustawa nie przewiduje żadnych odstępstw od zasad z KPA. Decyzję będzie trzeba wydać i wysłać w ciągu miesiąca. Podejrzewam, że z wcześniej wspomnianych powodów to i 5-6 miesięcy może być za mało. Przykładowo - jak już nalpsiał szarak - (w zależności od interpretacji) od dochodu trzeba odliczyć „13 emeryturę” po pomniejszeniu o składkę na ubezpieczenie zdrowotne i zaliczkę na podatek. Tych informacji nie otrzymujemy elektronicznie, więc trzeba wysłać zapytanie do ZUS. Nasz ZUS odpowiada obecnie po upływie ok. 1 miesiąca ze względu na ilość spraw i problemy kadrowe.

6. Ponieważ jest to całkiem nowe i jednorazowe zadanie, nie jest możliwe z kwartalnym wyprzedzeniem oszacowanie potrzebnej kwoty dotacji. Można oczywiście próbować i przyjąć jakieś założenia co do przeciętnej liczby osób w gospodarstwie domowym i dochodów, ale jest to praktycznie wróżenie z fusów.

7. Nieprecyzyjne zapisy budzą wątpliwości interpretacyjne. Np. co oznacza w art. 1 ust. 5 zapis „…z wyjątkiem przypadków, w których odbiorca złożył wniosek później niż na 2 miesiące przed upływem tych terminów”. Czy oznacza to, że jak ktoś złoży wniosek w lutym, to nie dostanie już I raty, czy rata ta ma być wypłacona później, czy może łącznie z II ratą?

8. Jaki jest sens zrzucania opracowania wzoru wniosku na gminę, skoro jest to powszechne zadanie zlecone a warunki uzyskania dodatku i jego wysokość nie zależą od gminy. To tylko niepotrzebnie skomplikuje i wydłuży uruchomienie realizacji zadania. Przykładowo, w moim województwie Wojewoda uchylał decyzje gmin ustalające wzór wniosku na dodatek energetyczny tylko dlatego, że było tam miejsce na wpisanie numeru telefonu a ustawa nie przewiduje podawania tego numeru.
JLP
Referent

Napisano: 08 gru 2021, 10:20

Dobrze powiedziane, może to być bardziej problematyczne niż same ZR. Też przewiduję, że to będzie ponad 90% mieszkańców gminy.
Zastanawiam się tylko jak te wnioski będą się miały do składów rodzin w innych naszych wnioskach.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 08 gru 2021, 10:24

Trzeba pamiętać jeszcze, że wniosek musi przejść przez Wojewodę, który może się przyczepić jak mu się on nie spodoba.
Nie każdy też z nas pracuje przy dodatkach energetycznych. Według niby tej ustawy dodatek osłonowy ma wstrzymywać dodatek energetyczny. To też może narobić problemu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 gru 2021, 11:30

Kolejne pytanie:

9. Jak należy interpretować art. 13 ust. 5. Czy oznacza on, że Minister będzie mógł w II półroczu obniżyć wysokość dodatków. Jak przeprowadzić to z punktu widzenia KPA. Na jakiej podstawie obniżyć wysokość dodatku ustaloną wcześniej ostateczną decyzją.
JLP
Referent

Strona 3 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x