Heiland nie znajdziesz podstawy prawnej ze w domu w którym mieszka kilka rodzin np rodzice, syn z rodziną i corka z rodziną
przysługuje dodatek tylko raz w zależności od ilości piecy. Takiej podstawy nie ma ani obowiązku żeby wszystkie te osoby prowadziły jedno wsp9lne gospodarstwo domowe i wspólnie się utrzmywały. Powtarzam się, dodatek podstawowy nijak nie zależy od pieca, na wet nie musisz żadnego pieca posiadać. Szczególnie ze dodatek nie jest przeznaczony tylko na ogrzewanie. Widocznie starzy wyjadacze tez moga się mylić...
Jak często mawiał śp. trener Pan Kazimierz Górski "mnie się wydaje", że dostaliście zadanie zajęcia się dodatkiem osłonowym, bo kto jak nie organiści znają / powinni znać najlepiej prawidłowe definicje RODZINY, GOSPODARSTWA DOMOWEGO, itp.
Na jakiej podstawie twierdzicie, że o taki dodatek może wnioskować każda osoba zamieszkująca w jednym domu, skoro te wszystkie osoby np. mogą stanowić lub nawet stanowią dwie lub trzy rodziny, co zapewne łatwo stwierdzić z wielu dokumentów.
Oczywiście jak czasem u mnie bywa mogę mylić się bo nie znam się, a jedynie domyślam się i wiem tyle ile zjem.
Nie zazdroszczę. Życzę powodzenia.
Definicja jest tak fajna, że może złożyć każdy osobno i nie będzie podstawy do podważenia faktu prowadzenia przez wnioskodawcę oddzielnego gospodarstwa domowego, bo przecież socjalny tam ustaleń nie będzie robił Zresztą orzecznictwo i tak wskazuje, iż fakt zamieszkiwania pod jednym dachem i korzystania z tych samych sprzętów nie jest równoznaczny ze wspólnym gospodarowaniem - brawo pan "żond", brawo