Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 37 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 04 sty 2022, 14:02

A co z dotacją na zadanie? za co mamy kupić druki i oprogramowanie? cos ktoś?
ulape
Praktykant
Od: 25 kwie 2019, 14:27
Zajmuję się: ŚR ŚW

Napisano: 04 sty 2022, 14:18

W przypadku programu "czyste powietrze" i wydawania zaświadczeń prze OPS o wysokości dochodu Pan Bartłomiej M. uważa, że organ, który posiada w swoich zasobach informację o rodzinach korzystających ze świadczeń z pomocy społecznej ma "obowiązek" weryfikacji składu rodziny z wnioskiem "czyste powietrze".
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 04 sty 2022, 14:20

Ale zdajesz sobie sprawę, że w tym tygodniu jestem gospodarstwem jednoosobowym a za tydzień mogę mieć harem konkubin?
Bzdury i rzecz nieweryfikowalna.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 sty 2022, 14:33

kalina.malina pisze:
04 sty 2022, 12:22
Heiland nie znajdziesz podstawy prawnej ze w domu w którym mieszka kilka rodzin np rodzice, syn z rodziną i corka z rodziną
przysługuje dodatek tylko raz w zależności od ilości piecy. Takiej podstawy nie ma ani obowiązku żeby wszystkie te osoby prowadziły jedno wsp9lne gospodarstwo domowe i wspólnie się utrzmywały. Powtarzam się, dodatek podstawowy nijak nie zależy od pieca, na wet nie musisz żadnego pieca posiadać. Szczególnie ze dodatek nie jest przeznaczony tylko na ogrzewanie. Widocznie starzy wyjadacze tez moga się mylić...
Dobra, jesteś nie rozumna więc powiem wprost kolejny raz: odnosiłem się do sytuacji opisanej z przykładem w którym o co innego chodziło niż to co mi wmawiasz. I zamiast zamilknąć gdzie już raz napisałem, że odniosłem się do czego innego to dalej drążysz i coś mi tu insynuujesz o sieciach ciepłowniczych w Warszawie, w domu wszyscy zdrowi?
Niestety nie umiem pisać chyba w pośpiechu jak chłopu na miedzy stąd te nieporozumienia. Przepraszam...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 sty 2022, 14:38

Właśnie jestem po szkoleniu z Mazurkiewiczem. Generalnie ta ustawa to śmiech na sali.Z ważniejszych rzeczy to dochód. Do 31 lipca bierzemy dochód z 2020 r. od 1 sierpnia za 2021r., tak jak jest przy CP. Skład rodziny to skład jak w pomocy społecznej. Wszystko na oświadczenie, żadnych dokumentów dodatkowych, nie ma podstaw żebyśmy sprawdzali ludzi w tej ewidencji pieców. Kwota powiększona dla tych, którym głównym źródłem ogrzewania sa piece na paliwo stałe, nawet jeśli ma w domu piec na gaz czy tam na cokolwiek innego. Jak oświadczy, ze to jest główne źródło, to nic nam do tego. Oczywiście upoważnienia od Wojta dla kierowników i na wniosek kierownika dla kogoś kto to będzie robił. Nie ma uzysków i utrat, nie odliczamy 13 emerytury oraz 14 jeśli wniosek po 31 lipca. jeśli ktoś z gosp rolnym po 31 lipca złozy wniosek, to czekamy na GUS i przelicznik nowy...co tam jeszcze...?
mayufka27
Praktykant
Od: 02 mar 2016, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2022, 14:42

Karollla pisze:
04 sty 2022, 11:05
Czy ogrzewanie tylko piecem gazowym jest wykluczone z dotacji??
Nie jest, ale będzie to dodatek w kwocie podstawowej
mayufka27
Praktykant
Od: 02 mar 2016, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2022, 14:47

Ja z rzeczy ważnych dodałabym jeszcze, że nie obowiązuje nas KPA ( chyba że wydajemy decyzje) i że nie stosujemy Rozporządzenia do ŚR ( w skrócie - wszystko na oświadczeniach, nawet kwoty alimentów).
martuszka25
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 9:29
Zajmuję się: "niesegregowane"

Napisano: 04 sty 2022, 14:49

mayufka27 pisze:
04 sty 2022, 14:38
Właśnie jestem po szkoleniu z Mazurkiewiczem. Generalnie ta ustawa to śmiech na sali.Z ważniejszych rzeczy to dochód. Do 31 lipca bierzemy dochód z 2020 r. od 1 sierpnia za 2021r., tak jak jest przy CP. Skład rodziny to skład jak w pomocy społecznej. Wszystko na oświadczenie, żadnych dokumentów dodatkowych, nie ma podstaw żebyśmy sprawdzali ludzi w tej ewidencji pieców. Kwota powiększona dla tych, którym głównym źródłem ogrzewania sa piece na paliwo stałe, nawet jeśli ma w domu piec na gaz czy tam na cokolwiek innego. Jak oświadczy, ze to jest główne źródło, to nic nam do tego. Oczywiście upoważnienia od Wojta dla kierowników i na wniosek kierownika dla kogoś kto to będzie robił. Nie ma uzysków i utrat, nie odliczamy 13 emerytury oraz 14 jeśli wniosek po 31 lipca. jeśli ktoś z gosp rolnym po 31 lipca złozy wniosek, to czekamy na GUS i przelicznik nowy...co tam jeszcze...?
a co z tym składem rodziny?
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2022, 14:52

Czemu nie odliczamy 13tek i 14stek dla wniosków złożonych po 31 lipca??
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 04 sty 2022, 14:52

82gocha pisze:
04 sty 2022, 14:49
mayufka27 pisze:
04 sty 2022, 14:38
a co z tym składem rodziny?
Jak oświadczy tak przyjmujemy, ewentualnie możemy sprawdzić czy taki sam podaje w pomocy społecznej ( jesli z niej korzysta).
martuszka25
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 9:29
Zajmuję się: "niesegregowane"

Strona 37 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x