Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 43 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 05 sty 2022, 10:07

Dzień dobry.
Dodałem nowy dział/forum/itp. o nazwie "Dodatek osłonowy". Proszę tam teraz związane z tym "świadczeniem" tematy zakładać a niniejszy właśnie tam przenoszę.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 05 sty 2022, 10:11

Dodatek osłonowy – informacje o infolinii
Infolinia zostanie powołana do życia 4 stycznia 2022 r. Będzie czynna we wszystkie dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16.00.

Numer telefonu infolinii: +48 22 369 14 44
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 05 sty 2022, 10:22

heiland pisze:
05 sty 2022, 10:07
Dzień dobry.
Dodałem nowy dział/forum/itp. o nazwie "Dodatek osłonowy". Proszę tam teraz związane z tym "świadczeniem" tematy zakładać a niniejszy właśnie tam przenoszę.
Ja tam wolałem, jak było razem z SR bo jedno okno i ogarniałem wszystko. Ale, że przy okazji zaskoczył mi normalny wygląd phpBB to się nie rzucam ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 sty 2022, 10:28

Oprócz infolinii jest jeszcze na stronie ministerstwa klimatu zakładka pytania i odpowiedzi i tam kilka wyjaśnień m in takie ze gminy będą same weryfikować wpis ogrzewania do ceeb na podstawie dostępnych sobie rejestrów. W sumie to nawet logiczne, przecież w każdym z tych przypadków to ten sam organ właściwy. :)
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 05 sty 2022, 10:32

Kalka pisze:
05 sty 2022, 10:01
Dzwoniłam na infolinię, bo mam taki przypadek 1 dom, jeden piec węglowy (zgłoszono do CEEB).
W domu mieszkają 3 odrębne rodziny (tak twierdzą wnioskodawcy): 1. mama, taka i 2 małoletnich dzieci 2. Dorosły syn kawaler 3. Drugi dorosły syn kawaler.
Oświadczają, że wspólnie zakupują węgiel,płacą rachunki za prąd i gaz.
Pani z infolinii z Ministerstwa Klimatu powiedziała, że w takiej sytuacji 3 wnioski i 3 dodatki osłonowe przysługują
W sumie tez logiczne, jesli sie nie podaja wspolnie we wniosku np stypendium szkolne. Albo o pomoc w formie obiadów albo jakis zasiłek stały np. W koncu to ta sama definicja gosp domowego wiec trudno wymagac zeby nagle zaczeli wspolnie gospodarowac na potrzeby d.o.
Nie ma zadengo art na to zeby komus z nich odmówić bo odniesienie do ustaw do których nie ma odniesienia w d.o tego nie uzasadni. W domach wielopokoleniowych ludzie nieraz nawet nie gadaja ze soba a co dopiero zeby znali i podali swoje pesele albo informacje o dochodach.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 05 sty 2022, 10:47

@kalina.malina, unikaj pisania posta po swoim poście bezpośrednio bo jest to niedozwolone ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 05 sty 2022, 11:17

Tom. pisze:
05 sty 2022, 8:32
@Krzysztof jedna uwaga
Nie pierwszy raz uzasadnienie ma się nijak do uchwalonego tekstu. W ustawie o dodatku osłonowym jako potencjalnych świadczeniobiorców wskazano wszystkich, nie dodano warunku, że o świadczenie może się ubiegac tylko właściciel/najemca czy osoba posiadająca umowę dostawy energii czy ciepła.
Więc pole do nadużyć jest kolosalne ;) Znając pomysłowość klientów pomocy społecznej i ich umiejętności liczenia gospodarstw jednoosobowych będzie masa bo po co brać 600zł dla gosp. 3 osobowego jak można 1200. A pojęcie gospodarstwa domowego jest nieweryfikowalne w praktyce.
Witam Pana Toma :o
Nadal uważam, że każda osoba, której będzie przysługiwał dodatek osłonowy musi być albo odbiorcą wrażliwym energii elektrycznej w rozumieniu ww przepisu lub osobą z gospodarstwa domowego która spełnia wymogi ustawy o dodatku osłonowym i ustawy prawo energetyczne oraz jest powiązana z zakładem energetycznym i wnosi opłaty za prąd na podstawie indywidualnej umowy, ale nie kwalifikuje się (nie spełnia przepisów ustawy o dodatkach mieszkaniowych np. przekroczony metraż) do dodatku mieszkaniowego.
Jest tyle możliwości sprawdzenia wszystkich informacji / danych (nie ma ich za wiele), które wpisuje we wniosku wnioskodawca i które dotyczą bezpośrednio jego lub jego najbliższych , że nie ma bata, aby ktoś nie uprawniony dostał dodatek osłonowy.

p.s. zapytam - czy dodatek osłonowy obsługujecie na nowym oprogramowaniu zdefiniowanym wyłącznie do tego dodatku, czy jest powiązana obsługa z dotychczasowymi programami na których pracujecie od x-lat ?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 11:20 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 05 sty 2022, 11:18

Przyjmujecie już wnioski?
amigi
Stażysta
Od: 23 mar 2016, 9:20
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2022, 11:28

my zaczynamy od poniedziałku
świadczenia500+
Stażysta
Od: 17 cze 2021, 9:46
Zajmuję się: wszystko co możliwe

Napisano: 05 sty 2022, 11:30

Krzysztof pisze:
05 sty 2022, 11:17
p.s. zapytam - czy dodatek osłonowy obsługujecie na nowym oprogramowaniu zdefiniowanym wyłącznie do tego dodatku, czy jest powiązana obsługa z dotychczasowymi programami na których pracujecie od x-lat ?
my będziemy mieć moduł do dotychczasowego, Sygnity SR
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 43 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x