Dzień dobry.
Dodałem nowy dział/forum/itp. o nazwie "Dodatek osłonowy". Proszę tam teraz związane z tym "świadczeniem" tematy zakładać a niniejszy właśnie tam przenoszę.
Ja tam wolałem, jak było razem z SR bo jedno okno i ogarniałem wszystko. Ale, że przy okazji zaskoczył mi normalny wygląd phpBB to się nie rzucam
W sumie tez logiczne, jesli sie nie podaja wspolnie we wniosku np stypendium szkolne. Albo o pomoc w formie obiadów albo jakis zasiłek stały np. W koncu to ta sama definicja gosp domowego wiec trudno wymagac zeby nagle zaczeli wspolnie gospodarowac na potrzeby d.o.Kalka pisze: ↑05 sty 2022, 10:01Dzwoniłam na infolinię, bo mam taki przypadek 1 dom, jeden piec węglowy (zgłoszono do CEEB).
W domu mieszkają 3 odrębne rodziny (tak twierdzą wnioskodawcy): 1. mama, taka i 2 małoletnich dzieci 2. Dorosły syn kawaler 3. Drugi dorosły syn kawaler.
Oświadczają, że wspólnie zakupują węgiel,płacą rachunki za prąd i gaz.
Pani z infolinii z Ministerstwa Klimatu powiedziała, że w takiej sytuacji 3 wnioski i 3 dodatki osłonowe przysługują
Witam Pana TomaTom. pisze: ↑05 sty 2022, 8:32@Krzysztof jedna uwaga
Nie pierwszy raz uzasadnienie ma się nijak do uchwalonego tekstu. W ustawie o dodatku osłonowym jako potencjalnych świadczeniobiorców wskazano wszystkich, nie dodano warunku, że o świadczenie może się ubiegac tylko właściciel/najemca czy osoba posiadająca umowę dostawy energii czy ciepła.
Więc pole do nadużyć jest kolosalneZnając pomysłowość klientów pomocy społecznej i ich umiejętności liczenia gospodarstw jednoosobowych będzie masa bo po co brać 600zł dla gosp. 3 osobowego jak można 1200. A pojęcie gospodarstwa domowego jest nieweryfikowalne w praktyce.