dodatek pielegnacyjny i skł. zdrowotna z pup - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 kwie 2019, 7:35

1 Czy dodatek pielęgnacyjny przyznawany emerytom z ZUS należy liczyć do dochodu oraz moje drugie pytanie
2 czy składkę zdrowotną należy wliczać do dochodu jeśli osoba jest zarejestrowana w urzędzie pracy a nie pobiera żadnego zasiłku ?

za odpowiedzi będę bardzo wdzięczna ,Dziękuję
gosia4
Stażysta
Od: 15 wrz 2009, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2019, 8:32

ad. 1. Tak.*
ad. 2. Tak.

*) poczytaj, proszę, na forum na ten temat. Zgodnie z ustawą dodatek liczymy, ale wiele z nas nie liczy.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2019, 8:46

wiolka90g
Praktykant
Od: 02 kwie 2019, 8:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 kwie 2019, 9:01

to nic, że wliczając d.pielęgnacyjny bijesz w zasadzie w najbiedniejszych emerytów ...(można powiedzieć ,że w tym miejscu przepisy w/w pożal się Boże ustawy przeczą same sobie :!: ) a w zasadzie jedynym argumentem "baranów u koryta" jest ten , że budżet by tego nie udźwigną :-)
natomiast jak najbardziej budżet jest w stanie wytrzymać 500+ i wiele więcej...
wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam

ps. Komu przysługuje d. pielęgnacyjny

W myśl ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych z dnia 17 grudnia 1998 r. dodatek pielęgnacyjny przysługuje wyłącznie osobom, które są uprawnione do świadczeń emerytalno-rentowych i dodatkowo spełniają jeden z poniższych warunków:

- ukończyły 75 lat,

- nie ukończyły 75 lat, jednakże zostały uznane za całkowicie niezdolne do pracy oraz samodzielnej egzystencji (orzeczenie takie wydaje lekarz orzecznik ZUS).

Do przyznania dodatku, niezbędne jest zatem łączne wystąpienie: całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji.
Należy zaznaczyć, że przez całkowitą niezdolność do pracy należy rozumieć niezdolność do jakiejkolwiek pracy.

nie dość, że taki emeryt ma za przeproszeniem ch@#%$%^wą emeryturę to mu jeszcze damy mniejszy dodatek :-);-)

więc sokoro jest tyle samo głosów za co i przeciw (w samym orzecznictwie) to ja jestem to w stanie wybronić przy każdej kontroli jako koronny argument podając ten , który przyświecał tym którzy tego gniota tworzyli .
pozdrowienia
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 02 kwie 2019, 9:47

Przestałam zaliczać dodatek pielęgnacyjny po tym jak SKO notorycznie uchylalo decyzje powołując się na uchwałę 7 sędziów NSA ...
Dodatkowo decyzja dyrektora i opinia radcy prawnego dopełnia formalności. Nie liczę wiec tego świadczenia i myślę ze to dobre rozwiązanie dla osob starszych, schorowanych i mających zazwyczaj niskie renty/ emerytury.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 kwie 2019, 9:56

no właśnie to jest bardzo ciekawe, że organy kontrolujące "bardziej łaskawe" niż te na samym dole...
to jest wręcz pewnego rodzaju prawidłowość, która powinna dawać do myślenia...
są ludzie , którzy jakby mogli to i by spod siebie zjedli ..
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 kwie 2019, 10:37

brodafix pisze:to nic, że wliczając d.pielęgnacyjny bijesz w zasadzie w najbiedniejszych emerytów ...(można powiedzieć ,że w tym miejscu przepisy w/w pożal się Boże ustawy przeczą same sobie :!: ) a w zasadzie jedynym argumentem "baranów u koryta" jest ten , że budżet by tego nie udźwigną :-)
natomiast jak najbardziej budżet jest w stanie wytrzymać 500+ i wiele więcej...
wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam
Ale my tu nie jesteśmy od niesienia miłosierdzia. Mamy przepisy, ustawę. A najbiedniejsi emeryci to akurat ci, co dodatku pielęgnacyjnego nie mają.
Zgadzam się z tym, że niechęć do ustawowego wykluczenia dodatku pielęgnacyjnego z liczenia go do dochodu zawsze była argumentowana tym, że budżety tego nie udźwigną. Po czym nagle zaczęły dźwigać tysiąckrotnie większe obciążenia. Uogólniam, bo pieniądze na dodatki to pieniądze gminy, czyli z innej "parafii".
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2019, 10:51

A najbiedniejsi emeryci to akurat ci, co dodatku pielęgnacyjnego nie mają.
będziemy się teraz licytować, który emeryt biedniejszy ? emerytura jednych jak i drugich dupy, że tak powiem nie urywa...
Ale my tu nie jesteśmy od niesienia miłosierdzia. Mamy przepisy, ustawę.

robotem też nie mam zamiaru być.. :roll: , miłosierdzie zawsze w cenie :!:

moim zdaniem jest tak, że jeżeli ktoś jest ślepy, pomimo odmiennych decyzji "swojego SKO" to taki ktoś powinien pracować najlepiej jako powiedzmy komornik ;) a nie w mopsach czy gopsach.

słabego zawsze najłatwiej kopnąć

miłego dnia wszystkim
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 kwie 2019, 11:50

Proszę mnie nie obrażać. Nie jestem bezduszna, lecz trzymam się przepisów. Można by mi za to przypisać nawet parę komplementów, a nie że robot (robocica?) i to jeszcze bez duszy. ;)

Zaś pisanie o kopaniu słabego jest obraźliwe i żenujące.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x