Mam prośbę podpowiedzcie jak robicie to u siebie i jak to rozwiązać …
Kobieta chce składać wniosek o najem u prywatnego zarządcy, jednak zarządcą domu jest starsza ponad 80 letnia kobietka, która nie posiada rachunku bankowego no i nie chce go założyć no i oczywiście ma rację, bo zmusić jej do tego nie mogę.
U nas dodatki mieszkaniowe wypłacamy tylko przelewem, bo do tej pory nikt gotówką nie chciał wypłaty. Nie ukrywam, że było by to udogodnieniem dla mnie gdyby cały czas tak było, ale pewnie niektórych sytuacji nie obejdę niestety i nie uniknę … doradźcie proszę jak to rozwiązać…
Czy w przypadku tej kobiety może ona podać konto kogoś innego (z upoważnienia) na kogo chce aby wpływał dodatek mieszkaniowy -czy musiało by być wtedy tylko i wyłącznie jej konto(no ale to nie wchodzi w grę) ?
A np. czy może podać konto osoby wynajmującej u niej ten lokal tzn. wnioskodawczyni dodatku – czy się nikt mi do tego nie przyczepi?
Gdyby jednak musiała pobierać w gotówce ten dodatek to czy może upoważnić kogoś innego do odbioru gotówki bo chyba raczej ta kobietka ze względu na swój wiek i schorowanie nie dotrze do banku i po prostu wygodniej było by kogoś upoważnić do odbioru w jej imieniu?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Wszystkich