Dodatek pielęgnacyjny - ważne !!! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lut 2014, 17:03

Pytanie:
Czy liczycie - ustalając dochód gospodarstwa domowego - dodatek pielęgnacyjny jako dochód...?
Tak chciałem zapytać, bo właśnie SKO uchyliło mi dwie decyzje w tej sprawie powołując się na wyrok NSA z dnia 7.02.2013r. I OSK 1689/12.
~eMkakaFe

Napisano: 12 lut 2014, 17:09

W Y M A G A N E D O K U M E N T Y

1.Ostatnie rozliczenie za energię elektryczną (fakturę VAT)
2.Właściciel domu jednorodzinnego
a)zaświadczenie organu właściwego w sprawie wydania pozwolenia na budowę, potwierdzającego powierzchnię użytkową, w tym łączną powierzchnię pokoi i kuchni oraz wyposażenie techniczne domu
b)rachunki opłat za energię cieplną, wodę dostarczaną do lokalu, opłaty za odbiór nieczystości stałych i płynnych.

3.Dokumenty potwierdzające wykazane dochody za trzy miesiące poprzedzające datę złożenia wniosku należy przedłożyć w momencie składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego :

a).osoby pracujące zaświadczenie o dochodach wystawione przez pracodawcę, tj. przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu oraz o składkę emerytalną, rentową oraz chorobową, b).emeryci i renciści odcinki renty, osoby otrzymujące świadczenia na konto bankowe
zaświadczenie z ZUS, w przypadku otrzymywania dodatkowych świadczeń np. dodatków pielęgnacyjnych, świadczeń pieniężnych, dodatków energetycznych, dodatków kompensacyjnych itp.
c).aktualną decyzję ZUS, KRUS, WBE lub innego organu wypłacającego świadczenie, ( kopie i oryginały do wglądu)
d).osoby zarejestrowane w Powiatowym Urzędzie Pracy, zaświadczenie o wysokości otrzymanych świadczeń w tym składki na ubezpieczenie zdrowotne,
e).osoby pobierające świadczenia rodzinne zaświadczenie lub decyzje o rodzaju i wysokości otrzymanych świadczeń, ( kopie i oryginały do wglądu)
f).studenci, zaświadczenie z uczelni o wysokości pobieranych stypendium bądź o ich nie pobieraniu,
g).osoby pobierające świadczenia w postaci zasiłku stałego lub z tytułu rodziny zastępczej zaświadczenia o wysokości pobranych świadczeń lub aktualne decyzje o przyznanej pomocy ( kopie i oryginały do wglądu),
h).osoby otrzymujące alimenty oświadczenie o ich wysokości, wyrok zasądzający alimenty, zaświadczenie od komornika, decyzja przyznająca świadczenia z funduszu alimentacyjnego ( kopie i oryginały do wglądu) itp.,
i).dochody z tytułu prac dorywczych, pomocy rodziny lub innych nieudokumentowanych źródeł oświadczenie członka gospodarstwa domowego.

4. Dowód tożsamości ( w momencie składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego oraz odbioru decyzji).

5. Osoby niepełnosprawne wymagające zamieszkiwania w oddzielnym pokoju lub poruszające się na wózku orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju .

~Ja

Napisano: 14 lut 2014, 15:39

Zgodnie z przepisem prawa dodatek pielęgnacyjny stanowi dochód. Co do tego nie mam dziś wątpliwości.
Z kolei są poważne wątpliwości, czy uchwałę NSA wójt/burmistrz może traktować jako przepis prawa, czy ma prawo pomijać ten dodatek na takiej podstawie i czy kolegium ma takie prawo. Jak dotąd nikt, w szczególności na tym forum, nie umie rozwiać tych drugich wątpliwości, efekcie wychodzi teza jak w zdaniu pierwszym.
~jh

Napisano: 14 lut 2014, 15:42

tak ,zaś zasiłek pielęgnacyjny -nie
~jola

Napisano: 14 lut 2014, 15:42

tak ,zaś zasiłek pielęgnacyjny -nie
~jola

Napisano: 14 lut 2014, 17:05

zaliczyłeś do dochodu dodatek pielęgnacyjny ? jeżeli tak to słusznie Ci uchylili
~KASIA

Napisano: 14 lut 2014, 20:21

Dodatek pielęgnacyjny wlicza się do dochodu, ale nie zasiłek pielęgnacyjny.
~Ja

Napisano: 17 lut 2014, 9:29

Jeśli ~KASIA (ale też ktokolwiek inny) popiera uchylenie decyzji z powodu zaliczenia dodatku pielęgnacyjnego do dochodu, to bardzo prosimy o przekonanie również innych, najlepiej przez wskazanie konkretnej podstawy prawnej lub wykazanie, że wystarczającą podstawą przy pisaniu decyzji zgodnie z Kpa jest uchwała sądu.
~jh

Napisano: 17 lut 2014, 16:52

wyjaśniam tylko bo wyszło nie tak jak zamierzałam więc :
u nas SKO uchyla wszystkie decyzje bez względu na przyczynę odmowy , metraż , dochody, wydatki , ilość osób etc,
-dodatek pięlęgnacyjny a może osoba przyjmująca wniosek się pomyliła i to jednak był zasiłek pielęgnacyjny , więc rozpatrujemy wniosek ponownie , zmieniamy nieci uzasadnienie decyzji i dodatek pielęgnacyjny wliczamy jak poprzednio.U innych też wliczamy a jak się ktoś odwoła to jw.
w poprzednim wpisie - sory , chciałam skrótem a wyszło jak wyszło
~KASIA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x