Problem z G12,G12E itd - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lut 2014, 22:04

Jak prawidłowo według ustawy o dodatkach mieszkaniowych wyliczyć cenę 1KW do wyliczenia ryczałtu we wniosku o dodatek mieszkaniowy.
Jak wyliczyć cenę 1 kw energii dziennej i 1 Kw energii nocnej i jak to połączyć,aby wstawić jedną cenę prawidłowo wyliczoną do programu.
Proszę o prawidłowe wyliczenie krok po kroku.
Czy wyciągnąć średnią .Zużycie energii przez wnioskodawce raczej nie jest nam potrzebne.
Potrzebna jest cena 1kw Tauron w woj. śląskim na podstawie ostatnich faktur z rozliczenia energii za ostatni okres rozliczeniowy.
Pozdrawiam wszystkich na forum i wołam o pomoc.
Z energią G11 nie ma problemów.
~Kajka

Napisano: 13 lut 2014, 9:06

G12
stawka dzienna
energia elektryczna + skł.zmienny stawki siec. + st.jakość opł.system = ...... x 23 % = ........
i teraz ......... + .......... = rzeczywiste zużycie stawki dziennej

stawka nocna tak samo

energia elektryczna + skł.zmienny stawki siec. + st.jakość opł.system = ...... x 23 % = ........
i teraz ......... + .......... = rzeczywiste zużycie stawki nocnej

rzeczywiste zużycie stawki dziennej + rzeczywiste zużycie stawki nocnej : 2 = stawka 1kwh
~Ja

Napisano: 13 lut 2014, 11:19

nierozumię, przecież odejmujemy opłaty stałe
~EWA

Napisano: 14 lut 2014, 16:00

No faktycznie, odejmujemy.
Ja nie bardzo rozumiem ~Ja.

Moje ścieżki postępowania jak niżej.
1) Z ceny faktury (jak cena to zawsze z podatkiem) odejmujemy sumę opłat stałych (praktycznie - zależnych od miesięcy, więc łatwo zauważyć) oraz podatek od tej sumy. Wynik dzielimy przez sumę zużytej energii, liczonej w kWh.

2) Alternatywnie sumujemy stawki za energię, grupami, za tę samą ilość kWh, łatwo poznać. Nie zapomnieć że do każdej przysługuje podatek. Gdy tych >grup< jest więcej niż 1 stawki są zróżnicowane i trzeba obliczyć średnią ważoną (czyli w stosownie do zużycia wg danej stawki). Ta średnia zwykle jest kłopotliwa, dlatego pierwsza ścieżka praktyczniejsza.

W każdym razie wyniki powinny wychodzić identyczne. Stosunkowo łatwo sprawdzić, na początek najwygodniej gdy tych grup jest 1.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem