dodatek pielegnacyjny ZMIANA w POZYSKANIU DANYCH
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Re: dodatek pielegnacyjny ZMIANA w POZYSKANIU DANYCH
No i trafił się nam też przypadek pobierania równocześnie ZP i dodatku przez kilkanaście lat wstecz. Jakie jest wasze zdanie, czy w tym przypadku dochodzić zwrotu tylko za ostatnie 10 lat, czy za cały okres?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Weryfikujecie osoby, które pobierają obecnie czy wszystkie które kiedykolwiek pobierały?
-
- Referent
- Kontakt:
Weryfikujemy "ręcznie" wszystkie pełnoletnie osoby obecnie pobierające ale raport grupowy ZUS wyświetla też informacje o niektórych osobach, które już nie pobierają. Problem w tym, że raport grupowy nie obejmuje wniosków złożonych przed uruchomieniem CBB, więc "ręczne" sprawdzanie starszych wniosków (przynajmniej raz na jakiś czas) wydaje się niezbędne.Kalka pisze: 17 lip 2024, 15:01 Weryfikujecie osoby, które pobierają obecnie czy wszystkie które kiedykolwiek pobierały?
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
co jakiś czas sprawdzałam wszystkich pisemnie w ZUS i KRUS, więc nie powinno być niespodzianki
Anna
-
- Stażysta
- Zajmuję się: mydło i powidło
- Kontakt:
Mam dwa takie piękne kwiatki z ZUSu. KRUS nam na bieżąco przesyłał informacje komu przyznaje więc tam chociaż spokój.
W jednym przypadku to mnie czeka chyba wznowienie postępowania bo jakoś tak mi wygląda, że dodatek był dużo wcześniej przyznany niż zasiłek... ehhh...
Tak dla pewności pytam: o zwrot występujemy bez zmian od ZUSu?
W jednym przypadku to mnie czeka chyba wznowienie postępowania bo jakoś tak mi wygląda, że dodatek był dużo wcześniej przyznany niż zasiłek... ehhh...
Tak dla pewności pytam: o zwrot występujemy bez zmian od ZUSu?
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
A nie będzie nienależnych skoro był pouczony, a nie pochwalił się przez tyle czasu? Chociaż wiadomo - wygodniej zwrot z ZUS. I nie ma możliwości odwołania.
Anna
-
- Stażysta
- Zajmuję się: mydło i powidło
- Kontakt:
Ha... a no właśnie. Musze przemyśleć sprawę. W ogóle to muszę najpierw ZUS grzecznie zapytać jak to tam było z tym dodatkiem. Zobaczę co ciekawego odpiszą i będę się wtedy martwić 

-
- Referent
- Kontakt:
My stosujemy się do interpretacji, że art. 16 ust. 7 uśr dotyczy zasiłku wypłaconego za okres, za który na dzień wydania / doręczenia decyzji ZUS przyznano wstecz dodatek. Natomiast kwoty zasiłku wypłacone, już po wydaniu decyzji ZUS (na skutek niepowiadomienia przez osobie pobierającą) dajemy do zwrotu na ogólnych zasadach, czyli decyzja o zwrocie z odsetkami. Tutaj zgadzam się z pewnym szkolącym.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
mogę zapytać o motywy dodawania sobie dodatkowej roboty?
-
- Referent
- Kontakt:
Jeśli chodzi o sprawdzanie, to uważam, że jak mam techniczną możliwość w miarę sprawnej weryfikacji, to jest to moim obowiązkiem. To, że inni nie pilnują publicznych środków (nie mówię o pracownikach ŚR), nie znaczy, że ja ma mieć... To byłoby zresztą nie fair w stosunku do osób, które głosiły wszystko na bieżąco.
Jeśli zaś chodzi o interpretację, który tryb zwrotu zastosować, to raczej nie kwestia wyboru, tylko przekonania co do właściwej interpretacji. Osoba niezadowolona zawsze może się odwołać.
Oprócz dodatek pielegnacyjny ZMIANA w POZYSKANIU DANYCH - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Pełnoletni uczeń składa wniosek na rodzinne a koordynacja
św.pielęgnacyjne
Składka emerytalno rentowa od ŚP POMOCY
dochód z PIT-39 Czyste powietrze
śmierć podpiecznego jaka decyzja
dochód
Czy zachodzi koordynacja ?
ŚP -wyrównanie?
jak technicznie zmienić decyzję
Zaświadczenie za życiem
becikowe utrata/uzysk zakończenie urlopu wychowawczego
śp a opieka
Zasiłek rodzinny Ukraina
czy będzie waloryzacja kwot świadczeń rodzinnych i kryteriów?
ziemia
ostateczność orzeczenia temin