Dodatek pielęgnacyjny zwrot ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 18 lut 2019, 14:07

Otrzymaliśmy pismo z ZUS, że osoba od 01.09.2018 r. pobiera dodatek pielęgnacyjny. Zasiłek pielęgnacyjny był cały czas wypłacany, bo osoba nie zgłosiła nam tego. Rozumiem, że żądać zwrotu od ZUS-u tak, zgodnie z art. 16 ust. 7 ? a co z odsetkami ?
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 18 lut 2019, 14:15

Nie ma odsetek jak ZUS zwraca.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 lut 2019, 15:23

A to jest poprawne że będę żądać zwrotu od ZUS czy powinnam sprawdzić kiedy ta osoba otrzymała od nich decyzję, bo słyszałam, ze jeśli wydali decyzję przyznająca dodatek przed naszymi wypłatami a ta osoba nie poinformowała, to powinnam od niej żądać zwrotu.
Ja sama wystąpiłam do ZUS czy osoba pobiera dodatek, bo widziałam, że ma 75 lat.
kruszyna
Referent
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 18 lut 2019, 15:31

Osoba pobierająca zasiłek pielęgnacyjny powinna sama zgłosić że pobiera dodatek pielęgnacyjny. Tym bardziej, że decyzję o przyznaniu z uwagi na ukończenie 75. roku życia, ZUS wydaje około półtora miesiąca wcześniej. Wg mnie nie ma podstawy żądania zwrotu od ZUS-u.
Sylwestra
Stażysta
Od: 11 paź 2018, 10:59
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 lut 2019, 15:40

no właśnie też mi się tak wydaje. Bo są osoby, które dużo wcześniej zgłaszają. Tylko jak to sprawdzić kiedy dostała decyzję. Nie mam nr tel.
kruszyna
Referent

Napisano: 18 lut 2019, 15:52

Szarak pisze:Nie ma odsetek jak ZUS zwraca.
nie zgodzę się z tym, idea tego zapisu było to,że ludzie czekaja na decyzję zus czasem dłużej. od momentu, kiedy strona otrzyma decyzję zus jest zobowiązana nas poinformowac. pisałabym do zusu- zwrot o zasiłki wypłacone do miesiąca kiedy strona odebrała decyzję, potem jeśli coś było pobierane przez osobę to jest to zwykłe np - w moim mniemaniu.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 16:49

Ja napisałem tylko, że nie ma odsetek jak ZUS zwraca . Nic nie pisałem, że nie można dochodzić NP wraz z odsetkami w formie decyzji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 lut 2019, 9:21

POCAHONTAS pisze: nie zgodzę się z tym, idea tego zapisu było to,że ludzie czekaja na decyzję zus czasem dłużej. od momentu, kiedy strona otrzyma decyzję zus jest zobowiązana nas poinformowac. pisałabym do zusu- zwrot o zasiłki wypłacone do miesiąca kiedy strona odebrała decyzję, potem jeśli coś było pobierane przez osobę to jest to zwykłe np - w moim mniemaniu.
pozwolę sobie też się nie zgodzić i wyrazić swoje zdanie:
mamy jasny zapis z art. 16 ust. 7, z którego nijak nie wynika czy mamy badać kiedy osoba dostała decyzję z ZUS/KRUS; dodatkowo należy mieć na uwadze, że są to osoby po 75 rż. niejednokrotnie chore ....
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 9:30

Ewalu nie wchodziłem nawet w tą dyskusję. Skoro chcą się kopać z ludźmi w wieku 75 lat, niech się kopią.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 lut 2019, 9:33

Szarak pisze:Ewalu nie wchodziłem nawet w tą dyskusję. Skoro chcą się kopać z ludźmi w wieku 75 lat, niech się kopią.
:D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x